100 000 убити руснаци в Украйна - на Путин не му стига

6380
100 000 убити руснаци в Украйна - на Путин не му стига
Снимка: Getty images

Над 100 000 убити руснаци, 3000 танка и около 6000 БТР-а – това е равносметката в числа за безумната авантюра на руския диктатор Владимир Путин в Украйна. Данните са на Генералния щаб на украинската армия и са представени в сутрешната му сводка.

Явно обаче за режима на Путин това не е достатъчно – защото руският военен министър Сергей Шойгу почна да сочи заплаха от НАТО заради напредващия процес по присъединяване на Финландия и Швеция. Това е промяна на реториката на Кремъл, след като при обявяването на новината говорителят на Путин Дмитрий Песков и руският външен министър Сергей Лавров направиха коментари как това няма да промени нещата и не е екзестенциална заплаха за Русия. Но сега Шойгу предложи да се формират нови 17 дивизии и действащият състав на руската армия да се увеличи до 1,5 млн. души, включително 695 000 наборници с договори т.е. почти удвояване на професионалните войници.

Отделно е и предложението да се увеличи възрастта, в която наборник може да влиза в армията – от 18 години долна граница да стане 21, а горната – от 27 на 30 години. Това означава допълнително задълбочаване на проблемите за професионална реализация извън военната сфера в Русия, защото тези години са най-добрите за завършване на висше образование и първоначално натрупване на опит. Съответно, щетите за руската икономика със сигурност ще се увеличат в дългосрочен план.

На този фон, в относително независимия руски информационен източник Astra излезе новина, че цялата 127-ма руска бригада отказва да продължи бойни действия в Украйна заради тежки загуби.

ОЩЕ: Русия иска новосформирани военни части до границата с Финландия

В дневния си анализ за развитието на войната в Украйна обаче американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) посочва, че всички тези предложения за реформи едва ли ще се направят и ще предизвикат желания ефект за периода, в който ще се реши войната в Украйна. Дава се и пример защо – само реформата на една моторизирана дивизия (150-та) отнема на Русия 1 година – от 2016 до 2017 година. От ISW посочват обаче, че Путин може да възприеме курс като в СССР – хвърляне на всички важни обществени ресурси за армията, за сметка на стандарта на живот на обикновените хора, но това ще отнеме много време. Американците казват и друго – предвид всички трудности на един такъв подход, Путин ще трябва да измисля нови и нови начини да отклонява засилващи се критики лично към неговите действия. Затова и той обръща толкова голямо внимание на най-ярките фигури сред военните блогъри в Телеграм.

Колкото до фронта, за пореден ден няма кой знае какви новини, касаещи голям пробив на която и да е от двете страни. Противно на упорито налагани тези от руското военно министерство и руски блогъри, украинският щаб за втори пореден ден посочва село Яковлевка като място, където украинските сили са се справили успешно в битка с руснаците. Селото е важно за защитата на Соледар, който е една от трите основни точки на активната защитна линия на украинците в Донецка област – Северск – Соледар – Бахмут. Предвид факта, че популярният руски телеграм канал "Рибар" е на една позиция с украинците за ставащото в Маринка (една от най-важните точки за отбрана на Авдеевка, най-силната украинска позиция в тила на град Донецк), то може да бъде поставен въпросът и за Яковлевка. Този въпрос от гледна точка достоверност е важен и предвид друго – че Михаил Звинчук, едно от лицата на "Рибар", се радва на директното публично благоволение на Владимир Путин.

Показателно е какъв е дневният обзор на руското военно министерство – отново без конкретика по места за бойните действия. А украинците продължават да се противопоставят на руски твърдения за устойчиво нахлуване на ЧВК Вагнер в източните покрайнини на Бахмут, като украински полеви командир публикува видео в Телеграм как с помощта на дронове малки щурмови руски групи, пратени да унищожават украински артилерийски позиции с идеята да не привлекат внимание (тази тактика вече се прилага от руснаците няколко седмици), биват откривани и унищожавани.

От друга страна, "Рибар" признава за "рязко увеличение на диверсионно-разузнавателната активност" на украинската армия около Кремена. Линията Сватово – Кремена в Луганска област е основна цел на украинците, защото ако тя бъде пробита, под ефективен контрол ще бъдат поставени жп маршрути, идващи от Русия (Валуйки) и минаващи през цяла Украйна от север на юг. Руснаците обаче се мъчат да превземат Масутивка, за да застрашат освободения през септември Купянск и да накарат украинците да отделят сили в негова защита – засега украинските данни са, че руските сили не успяват.

Що се отнася до Херсонска област, там има данни за продължаващи усилия на руснаците да изграждат защитни линии – втора и трета, за да затруднят украински атаки, включително в Запорожка област. Продължават и прецизните украински обстрели по важни за руската армия точки – този път е ударена руска група с 30 единици артилерия до Каховка.

ОЩЕ: Зеленски в историческа реч пред Конгреса на САЩ: Украйна е жива и силна, никога няма да се предадем (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа