Зеленски в историческа реч пред Конгреса на САЩ: Украйна е жива и силна, никога няма да се предадем (ВИДЕО)

8825
Зеленски в историческа реч пред Конгреса на САЩ: Украйна е жива и силна, никога няма да се предадем (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

"Въпреки всички препятствия и сценарии за гибел и мрак, Украйна не падна. Украйна е жива и силна", Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред Конгреса на САЩ. Той е на официално посещение във Вашингтон, като това е първото му излизане от Украйна от началото на руската инвазия.

"Първата ни победа е, че победихме Русия в битката за умовете и сърцата. Това ни дава кураж, който вдъхновява целия свят. Руската тирания загуби контрола си над нас. И никога повече няма да влияе на нашите умове", заяви Зеленски, който беше посрещнат с дълги аплодисменти, а по време на речта си на няколко пъти вдигна всички на крака. 

Байдън: Ако Путин имаше поне малко достойнство, щеше да спре войната още днес (ВИДЕО)

Президентът на САЩ Джо Байдън, който се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом, призова американците и света да п...

"Руснаците ще имат шанс да са свободни, само когато победят Кремъл в умовете си. Битката продължава и трябва да победим Кремъл на бойното поле. Битката не е само за живота на украинците, изходът ще покаже в какъв свят ще живеят децата и внуците ни и дали ще има демокрация за украинците. Тази битка не може да се отложи, да се игнорира, да се надяваме, че нещо друго ще я спечели. От Съединените щати до Китай, от Европа до Латинска Америка и от всяка страна до Австралия, светът е твърде взаимосвързан и взаимозависим, за да позволи на някой да остане настрана и в същото време да се чувства в безопасност, когато такава битка продължава", каза още украинският президент. 

"Вчера, преди да дойда тук, бях на бойното поле в Бахмут. Крепост в Източна Украйна. От май Бахмут е подложен на денонощни атаки, но Бахмут устоява. Миналата година там живееха 70 000 души... Сега остават само няколко цивилни. Всеки сантиметър от тази земя е напоен с кръв... Руснаците използват всичко, което имат срещу Бахмут и останалите ни красиви градове. Те имат предимство в артилерията, в ракетите, това е вярно. Но нашите защитни сили устояват. Ние всички се гордеем с тях. Тактиката на руснаците е примитивна – да унищожат всичко, това е подобно на други тирании. Нашите защитници устояват, както храбрите американски войници устояха на нацистките атаки през 1944 година. Украйна държи позициите си и никога няма да се предаде", категоричен бе той.

"На фронтовата линия, вашата подкрепа е от решаващо знамение и то не само да устоим, но и да победим. Имаме артилерия, но достатъчна ли е – честно казано, не. Бахмут ще промени траекторията на войната, ако вашите патриоти спрат руския терор срещу нашите градове, тогава нашите патриоти в Бахмут ще освободят нашите земи. Русия намери съюзник в геноцидната си политика в лицето на Иран – дроновете им разрушават домовете ни, така един тиранин намери друг. Трябва да ги спрем, преди да започнат да разрушават и други наши съюзници", призова той.

Следете развитието на войната в Украйна тук

"Вярвам, че не трябва да има табута в нашето съюзничество, ние никога не сме искали американски войници да се бият на наша страна, вярвам, че украинските военни са напълно способни да управляват американските машини. Финансовата част също е много важна и искам да ви благодаря за тази ваша подкрепа. Вашата помощ не е благотворителност, а инвестиция в глобалната сигурност и демокрация, с която се отнасяме по най-отговорния начин", каза Зеленски.

Байдън към Зеленски: За мен е чест да сме до вас, обединени в защита срещу бруталната война на Путин (ВИДЕО)

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 300-те дни война на Русия в Украйна. Той направи това в компанията на украинския президент Волод...

"Русия може да спре агресията, ако иска, но вие можете да ускорите нашата победа. Това ще покаже на всеки потенциален агресор, че никой няма да успее, като нарушава граници, като извършва военни престъпления. Руснаците са отровени от Кремъл", каза той.

"Да, имаме нужда от мир. Украйна вече направи предложения, които току-що обсъдих с президента Байдън, нашата мирна формула — 10 точки, които трябва да бъдат изпълнени за нашата съвместна сигурност... и срещата на върха, която може да се проведе. Радвам се да споделя, че президентът Байдън подкрепи нашата мирна инициатива днес. Всеки от вас, дами и господа, може да помогне в изпълнението, за да се гарантира, че американското лидерство ще остане солидно, двукамарно и двупартийно“, каза Зеленски.

"Можете да засилите санкциите, за да накарате Русия да почувства колко пагубна е наистина нейната агресия. Наистина във вашата власт е да ни помогнете да изправим пред правосъдието всеки, който започна тази непредизвикана и престъпна война. Нека го направим. Нека терористът бъде държан отговорен за агресия и компенсира всички загуби, причинени от тази война“, призова той.

"След два дни ние ще празнуваме Коледа. Може би на свещи – не защото е по-романтично, а защото нямаме ток. Милиони хора нямат отопление и течаща вода. Русия унищожава нашата инфраструктура. Ние не се оплакваме, не сравняваме животите. Ние, украинците, ще преминем през нашата война за независимост с достойнство и с успех, както навремето го е направила Америка. Ще празнуваме Коледа, дори и да няма електричество, светлината в нашата вяра няма да угасни. Дори и руските ракети да ни ударят, ние ще седнем на празничната маса и ще празнуваме. Ние знаем, че всички искаме едно – победа, само и единствено победа", каза още Зеленски.

"В това Коледно време искам да ви благодаря, да благодаря на всяка американско семейство. Президентът Байдън и двете партии в Конгреса и Сената за подкрепата ви. Благодаря ви от името на всички, които са на фронтовата линия. Украинският народ категорично ще победи", каза още той.

Зеленски пристигна в САЩ (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в САЩ. Това е първият път, в който той напуска границите на Украйна от 24 февр...

Зеленски подари на Конгреса бойно знаме, предадено му предния ден на фронтовата линия в Бахмут. "Помолиха ме да донеса това знаме на вас – в Конгреса, на хората, чиито решения могат да спасят милиони хора. Нека този флаг бъде с вас, това е символът на нашата победа. В тази битка ние ще се бием и ще победим, защото сме обединени – Украйна, Америка и света. Нека Господ пази нашите военни, Бог да благослови Съединените американски щати, желая весела Коледа и щастлива и победоносна Нова година. Слава на Украйна!", завърши речта си Зеленски под бурните аплодисменти на всички присъстващи. 

От своя страна председателят на Конгреса Нанси Пелоси връчи на украинския президент американското знаме, като уточни, че то е летяло над столицата днес в чест на визитата му в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Заради Палестина: Жесток бой в пореден университет в САЩ (ВИДЕО)

Най-малко три жени са заразени с ХИВ след козметична процедура в САЩ

САЩ спират вноса на руски уран

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com