13 години от падането на Милошевич

41014
13 години от падането на Милошевич

Преди 13 години на днешния ден бе свален последният диктатор на стария континент – Слободан Милошевич.

Масовите протести, които свалиха сръбския диктатор избухнаха, след като той отказа да признае изборите за президент на Съюзна република Югославия от 24 септември 2000 г. На тези избори той загуби от кандидата на обединената опозиция Воислав Кощуница, който спечели 50,24% от гласовете, а самият Милошевич получи подкрепата на само 37,15% от избирателите.

След няколкодневни протести и стачки на територията на цялата страна, на 5 октомври 2000 г. се проведе масова демонстрация в центъра на Белград, която бе ръководена от Зоран Джинджич. На нея присъстваха няколкостотин хиляди души. Този ден бе кулминацията от няколкодневните протести срещу решението на Централната избирателна комисия, според която трябваше да има втори кръг за президент на страната. В същото време почти всички градове на Сърбия бяха парализирани от стачки. Знаков удар срещу режима бе нанесен от миньорите от мина "Колубара", които въпреки заплахите, не се отказаха от стачката.

Пред сградата на Съюзния парламент в центъра на Белград, освен демонстранти, автомобили, автобуси и камиони, имаше и трактори, булдозери и друга тежка техника от цялата страна. В следобедните часове полицията безуспешно използва сълзотворен газ с цел да предотврати нахлуването на демонстрантите в сградата на парламента. Но в 15 ч. начело с лидера на Нова Сърбия - Велимир Илич, който бе в анцуг, демонстрантите нахлуха в сградата.

Скупщината – сръбският парламент много бързо бе унищожен и подпален. Същата съдба имаше и Сръбската държавна телевизия, която се намира наблизо. Журналистите напуснаха сградата, а ген. директор Драголюб Миланович бе пребит.

Много скоро след това полицията отказа да се противопоставя и се присъедини към протестиращите. В късните часове на 5 октомври от един от балконите на Скупщината говори новият президент на страната Кощуница. Само ден след това Милошевич призна изборните резултати и поздрави Кощуница.


По време на протестите загинаха двама души, а други 65 бяха ранени. Партията на Милошевич се завърна на власт през 2008 г., след като влезе в коалиция с Демократическата партия. А след последните парламентарни избор през май 2012 г. бе сформирано ново правителство начело с Ивица Дачич, който бе говорител на Милошевич.

Лидерът на сръбската опозиция Зоран Джинджич, който стана премиер през януари 2001 г., бе убит на излизане от сградата на Министерския съвет в центъра на Белград на 12 март 2003 г. А Слободан Милошевич, който бе предаден на Международния трибунал за военни престъпления в Хага на 29 юни 2001 г., почина в ареста на съда на 11 март 2006 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа