Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

17% от френските деца са в положение на социално изключване

19 ноември 2013, 08:38 часа • 12879 прочитания

Едно на всеки шест деца (17%) са в "тревожно" положение на социално изключване, а 7% от тях са подложени на "крайно изключване", сочат заключенията на първото национално изследване на УНИЦЕФ Франция, оповестени днес.

Допитването "Права на детето" беше осъществено от февруари до юли от института TNS-Sofres сред 22 500 деца на възраст между 6 и 18 години от над 70 града във Франция. Децата отговорили на 130 въпроса, засягащи правата им, ежедневния им живот, образованието, свободното време и здравето.

10% от анкетираните отговорили отрицателно на въпроса "спазват ли се моите права в моя квартал, моя град", а 55% дали положителен отговор на твърдението "мога да бъда тормозен от други деца и младежи" в училищната ми среда. 5% заявили, че не се хранят по три пъти на ден.

Въз основа на отговорите било установено, че интеграцията на децата е "много добре гарантирана" (50%), "доста добре гарантирана" (33%), нестабилна (10%) и "много нестабилна" (7%), показва допитването на френския клон на УНИЦЕФ.

Анализът установява, че различните измерения на социалната интеграция на децата (в семейството, града, училището...) са "силно свързани помежду си" и че интеграцията е свързана с условията на живот (нивото на лишения, качеството на живота, достъпа до грижи).

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес