17 отвлечени от Русия украински деца се завърнаха в родината си

4405
17 отвлечени от Русия украински деца се завърнаха в родината си
Снимка: iStock

Група от 17 украински деца се завърна, благодарение на неправителствена организация, от "депортация" в Русия или от окупираните украински територии, съобщи днес Франс прес.

Агенцията разказва в репортажен материал за едно семейство, което е било разделено в продължение на 6 месеца и половина. Трите деца на Денис Запорожченко са част от групата от завърналите се 17 деца. Те живели заедно в Херсон, когато бил окупиран от руснаците. През октомври миналата година, когато станало ясно, че украинците ще започнат контранастъпление, Запорожченко решил да изпрати децата си далеч от войната, във "ваканционен лагер" в анексирания Крим.

Руски свещеници благославят убийствата на украински деца (ВИДЕО)

Свещеници от Руската православна църква не се притесняват да благославят руските войници да убиват цивилни украинци, включително деца, ...

От училището, където учели децата, обещали на родителите, че ги изпращат за една-две седмици в лагер. Оттогава изминала повече от половин година - време, през което той можел да разговаря с децата си само по телефона. Според Украйна тези и още поне около 16 000 деца са били "отвлечени" от руснаците. Москва отрича и твърди, че ги е "спасила" от войната и че е предприела действия да ги събере отново със семействата им.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Международният наказателен съд издаде миналата седмица историческа заповед за арест на руския президент Владимир Путин с мотива, че е отговорен за военно престъпление заради незаконно депортиране на непълнолетни.

Мирослава Храченко, юристка от неправителствената организация "Спаси Украйна", организирала репатрирането на 17-те деца казва, че руските власти са използвали "сплашване, манипулация и шантаж", за да отвлекат малчуганите. "Казват (на родителите), че имат един час да помислят и че ако украинците дойдат, те ще доведат американски наемници, които "ще ви бият, ще ви изнасилят и това е единственият ви шанс да си спасите децата".

Украйна: Върнахме си над 300 деца от окупираните територии

Украйна е върнала 307 деца от окупираните от Русия територии обратно в страната, заяви в понеделник държавният омбудсман. Властите в К...

"Спаси Украйна" помага на отчаяни родители, които не са успели да си върнат децата, след като са получили отказ от руските власти. Това е първият случай, в който организацията успява да върне групово деца в Украйна.

Няколко деца, интервюирани вчера от АФП, разказват, че с тях не са се отнасяли зле, но са преминали през някаква форма на политическо обучение, за да им бъде втълпена реториката на Кремъл, пише БТА. "Ако не пееш националния химн на Русия, те задължават да дадеш писмено обяснение. А на Нова година ти показват (речта на) Путин", разказва 15-годишно момиче от Херсон. "Спаси Украйна" съобщи, че всяко от децата ще получи професионална помощ от психолог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com