30% от Руския черноморски флот си почива под вода: Оценка на украинските ВМС

10281
30% от Руския черноморски флот си почива под вода: Оценка на украинските ВМС
Снимка: Getty Images

Редицата успешни украински операции в Черно море накараха руското военно командване постоянно да премества и "да движи" корабите от Руския черноморски флот. Става въпрос както за маневри с плавателни съдове, така и за ротации в личен състав. Това каза говорителят на украинските ВМС Дмитро Плетенчук в ефира на телевизионния канал "Свобода".

Плетенчук добави, че благодарение на действията на украинските сили Русия е загубила една трета от флота си в Черно море. "Повредените или ликвидирани кораби на руския Черноморски флот са доста трудни за замяна, като се има предвид, че Босфора е затворен за преминаване на военни кораби поради Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Съответно няма смисъл да се попълват, защото дори тези кораби, които са налични сега, не изпълняват напълно задачите, за които са там. Освен това, колкото повече кораби има, толкова повече цели ще има, толкова по-големи ще са загубите. И те го разбират прекрасно", обобщи той.

Макар че украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Украйна ефективно е принудила Руския черноморски флот да се отдалечи от украинския бряг в Черно море и да ограничи операциите си - това Зеленски посочи като успех на украинската армия през 2023 година, Плетенчук подчерта, че руснаците не могат да си позволят напълно да напуснат Черно море, защото това би било капитулация. В същото време за руснаците е трудно да заменят повредени или унищожени кораби.

"Агресорът е добре запознат със ситуацията от доста дълго време. Ето защо той предприема съответните мерки, като дислоциране на кораби и техния персонал, смяна на бази, периодично пренасочване на кораби между бази, предимно в Новоросийск, Сочи, Туапсе. Затова, не може да се каже, че той не реагира. Те много добре разбират опасността, но все пак са принудени да изпълняват задачи в Черно море, не могат да си позволят да напуснат напълно акваторията, защото тогава това се нарича капитулация. Въпреки това гледат да не излизат много в морето", обясни говорителят на украинските ВМС. Кадри как руснаците се стараят да местят постоянно военна техника, за да не стане цел, има в украинския телеграм канал "Кримски вятър" - в случая на установка С-400 в Кримския регион:

Още: Руски пропагандисти: Уволниха командващия на Руския черноморски флот

Актуалната ситуация в Черно море

Към сутринта на 21 февруари, според Плетенчук, във водите на Черно море е имало само два вражески кораба. Нито един от тях не бил ракетоносител (бел. ред. - на ракети "Калибър"). В същото време той отбеляза, че руснаците се опитват да изпълняват задачи и в бъдеще - поне в крайбрежните води.

"По принцип това е защита на акваторията на базите и контрол на гражданското корабоплаване, предимно в Керченския пролив, който според нашите украински разпоредби вече е затворен за корабоплаване, защото това са териториалните води на Украйна и ние имаме право да ги затворим", каза говорителят на украинските ВМС, предаде БГНЕС.

Към сутринта на 22 февруари, украинският генщаб дава следната информация: В Черно море има 1 вражески кораб, в Азовско море 1 вражески кораб, в Средиземно море - 2 вражески кораба, сред които 1 носител на ракети "Калибър", с общ залп от до 8 ракети.

За 1 ден, Русия е извършила преминаване през Керченския проток по следния начин:

  • към Азовско море - 12 кораба, от които 3 кораба са се преместили от пролива Босфора;
  • към Черно море - 25 кораба, от които 8 продължиха движение в посока Босфора.

Още: Как точно е бил унищожен "Цезар Куников": Появиха се важни детайли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа