Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как точно е бил унищожен "Цезар Куников": Появиха се важни детайли

14 февруари 2024, 18:38 часа • 17452 прочитания

Потопяването на руския десантен кораб "Цезар Куников" е резултат от добре координирана тактика на украинците, срещу която Русия е могла да противопостави единствено "моряци с картечници". Такава е безпощадната към руските сили оценка на военните наблюдатели от Defense Express, които споделиха подробности как именно на украинските сили се е удало да унищожат руския кораб.

Морските дронове на Украйна Magura V5 са атакували "Цезар Куников" от няколко страни, нанасяйки удари в ключови точки, се казва в техния материал.

След анализ на видеото, публикувано от Главно разузнавателно управление на Украйна, военните експерти заключават, че първият дрон е бил насочен към носа на кораба, където се намира носовата рампа - слабото място на десантния кораб.

Още: ВСУ: На борда на "Цезар Куников" може да е имало до 90 моряци

Анализаторите отбелязват, че колкото и да е странно матросите на борда не са се опитали да стрелят с двете 57-мм автоматични оръдия АК-725, а се вижда на видеото как тичат по палубата, опитвайки се да стрелят по морския дрон с картечници.

След като най-вероятно първият дрон е ударил носа на кораба и по този начин е била нанесена първата пробойна в основния трюм, втори дрон се приближава до кораба откъм морето (за разлика от първият дрон, който е пуснат откъм брега) и поразява машинното отделение на кораба, намиращо се в последната третина на корпуса - това се вижда добре на термокамерата.

Още: "Отстрелват ни като яребици": Руски плач след потапянето на "Цезар Куников"

Пак там е изпратен и трети дрон, който увеличава пораженията в тази част. И накрая вече след четвъртия морски дрон корабът "фактически поляга на една страна", пишат анализаторите.

Това е четвъртият голям десантен кораб, който Русия губи в Черно море след унищожаването на "Саратов", "Минск" и "Новочеркаск" и изваждането от строя на "Оленогорский горняк", който макар да не е потопен, вече е небоеспособен. 

Още: Не може да плава безнаказано в украински води: ВСУ за потопения кораб "Цезар Куников"

Повечето моряци са загинали

По-голямата част от екипажа, наброяващ около 90 души, са загинали. Това заяви говорителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрий Юсов в коментар за "Канал 24".

"На борда на кораба е имало и товар с боеприпаси. Корабът е потънал и не може да бъде възстановен", каза още Юсов.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес