$32 за 30 кв. см от княжество Силенд

29609
$32 за 30 кв. см от княжество Силенд
Снимка: Wikipedia

Княжество Силенд в близо до брега на британската провинция Съфолк е най-малката държава в света, наброяваща едва 22  жители, но тя си има кралско семейство, своя валута и дори и футболен отбор, пише австралийският сайт Newscom.

Мини-държавата е разположена навътре в морето на 10 километра от брега и на външен вид напомня нефтена платформа. Но всъщност това е изоставена крепост от Втората световна война и представлява две цилиндрични бетонни кули, съединени с желязна
платформа. Сийленд обяви независимост от Великобритания през 1967 година.

"Лего" поиска да не бъде замесвана в независимостта на Шотландия

Компанията "Лего" поиска от британското правителство да махне от агитационните материали против отделянето на Шотландия фигури на хор...

Княжество Силенд е микронация. През 1966 г. бившият майор от британската армия Пади Рой Бейтс се заселва заедно със семейството си в изоставената военна платформа Рафт Тауър, намираща се на около 10 км от английския бряг, близо до град Ипсуич. След като се уверява, че тя е извън английски териториални води и де факто не принадлежи на никоя държава, на 2 септември 1967 г. я обявява за независима държава под името Княжество Силенд, с реална площ 500 кв м. Едновременно с това приема и името принц Рой I.

През 1968 г. британските власти безуспешно се опитват да си възвърнат Рафт Тауър и изпращат кораб на военноморските сили срещу княжеството. От платформата откриват огън, което веднага дава повод на властите да заведат дело срещу принц Рой. Съдът обаче отказва да даде ход на делото с мотива, че конфликтът е протекъл на територия, която не е под британска юрисдикция. Това развързва ръцете на принца, като княжеството пуска в обращение и своя валута, наречена сийландски долар, който е приравнен с американския. Сийланд печата и свои собствени марки и монети, които имат стойност най-вече в средите на филателистите и нумизматите. С течение на годините то се сдобива с конституция, флаг и герб, които обаче така и не са признати от нито една държава по света.

През 1978 г. тогавашния премиер на Силенд Александър Ахенбах прави опит за преврат, докато принца не е на острова. Опитът е неуспешен и Ахенбах, заедно със своите съучастници, е принуден да избяга в Германия. Там той започва да печата нелегално паспорти на Силенд, които впоследствие са използвани в редица известни престъпления, от хора, нямащи връзка с него - включително при убийството на Джани Версаче. От 1999 г. страната се управлява реално от сина на владетеля, който след смъртта на баща си на 9 октомври 2012 г., официално се възкачва на престола под името принц Майкъл I. През 2000 г. на платформата е основана компанията Хейвън, занимаваща се с хостинг и други интернет-ориентирани услуги, след което посещенията до острова без изричното разрешение на член на семейството Бейтс са забранени и по действащата конституция на Силенд (състояща се от 7 точки) се считат за незаконни. Голям пожар избухва на 23 юни 2006 година, вследствие на късо съединение. Нанесени са разрушения на стойност над половин милион английски лири, а платформата е временно евакуирана. Днес на платформата живеят постоянно 27 души, а четирима имат статут на трайно пребиваващи. Намеренията на принц Майкъл са да изгради казино, обсъжда се и възможността тук да бъдат разположени сървърите на нашумелия сайт Уикилийкс.

Въпреки че не е призната като държава, семейството на Бейтс започва да управлява платформата, като си дават и кралски звания - Принц Рой и принцеса Джоан /и двамата вече покойници/, определиха за наследник на престола сина си, Негово кралско височество принц Майкъл. Той е държавен глава на Силенд.

Бултериерът Пухчо докара полиция, пожарна и линейка в Хъдърсфийлд

Въоръжени полицаи са се притекли на помощ на двойка британци, станали заложници на собственото им куче - стафордширски бултериер с нест...

Туристите могат да спомогнат за растежа на местната икономика, като си закупят както сувенири от Силенд от онлайн магазин, така и кралски титли. За 360 долара може да станете граф или графиня на Силенд - а лорд или лейди - за 52. Можете да си закупите и 30 квадратни сантиметра от форта само за 32 долара.

През октомври 2011 година Рой Бейтс се спомина на 92-годишна възраст и короната унаследи сина му, 63-годишният Майкъл. Той живее на Силенд със семейството си и приятели. Футболният отбор на платформата е носи гръмкото име "Силенд олстарс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа