60% от българите във Великобритания още не са подали заявления за уседналост

5788
60% от българите във Великобритания още не са подали заявления за уседналост
Снимка: iStock

От българското посолство в Лондон изразиха загриженост, че липсва достатъчно информационна кампания сред пребиваващите в Обединеното кралство български граждани за получаване на така наречения статут на уседналост на фона на Brexit. Новият посланик в страната Марин Райков и неговият екип е започнал поредица от срещи от всякакъв характер, за да е сигурен, че информацията достига до всички българи, особено от по-уязвимите групи. Днес посланик Райков проведе среща с журналисти от български медии в посолството в Лондон като част от тази инициатива за достигане на информацията до нуждаещите се от нея, предаде БНР.

Преди седмица такава среща е била проведена с преподавателите и ръководствата на българските училища във Великобритания, което е напълно закономерно, като се има предвид, че училищата с прилежащите често към тях български магазини са голям събирателен пункт на сънародниците.

ЕС изключва преразглеждането на сделката за Brexit

Европейският съюз напълно изключва възможността за преразглеждане на настоящото споразумение относно условията за излизане на Обединено...

Посланик Райков съобщи, че до момента са постъпили около 42 000 заявления за статут на уседналост, което на базата на официалните данни, че в страната пребивават около 100 000 българи означава, че близо 60 процента от тях или не знаят какво да правят или не осъзнават сериозността на проблемите, които могат да последват. Той е разтревожен от факта, че голям процент българи все още смятат, че Brexit няма да се случи и затова не предприемат мерки.

Райков изтъкна, че той съвсем не е за изнасяне на българите в чужбина, но тези, които желаят да останат, които са се интегрирали, трябва да могат да го сторят. И даде красноречив пример с децата, като посочи, че защо едно дете, което е преживяло вече веднъж културния шок да се интегрира в тази страна, трябва да го преживее отново да се реинтегрира в България, ако неговите родители не са взели мерки за получаване на статут на уседналост. Завеждащата Консулската служба Мария Ангелиева изтъкна, че посолството има ресурси и възможности максимално да помогне на всички българи, стига до тях да достигне информацията и че българите не трябва да си правят илюзии, че след изтичането на крайния срок за получаване на статут на уседналост, те ще могат да останат в страната, ако не са си уредили положението.

Открит е специален целодневен телефон за връзка по този въпрос. Консулска служба е реорганизирана, вече работят пет гишета. Освен започналите вече преки срещи с различни слоеве български граждани във Великобритания, в напълно приятелския разговор с журналистите днес беше обсъдена и ролята на медиите и големите възможности на социалните мрежи за подобен род кампания. Както изтъкна посланик Райков, в случая не е важна амбицията на българското посолство да помогне на българските граждани, а това да се обясни важността на темата. В случай на сделка между Лондон и Брюксел за Brexit, правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани към 31 декември 2020 година.

За придобиване на статут на уседналост съответното лице трябва да е пребивавало на британска територия в продължение на 5 последователни години. При липса на сделка нещата са по-неясни, тъй като правата на гражданите ще бъдат гарантирани към датата на Brexit, а не към 31 декември 2020 година, поради липсата на договорен преходен период.

След месец ще е ясно кой наследява Тереза Мей

Победителят в надпреварата кой ще наследи на поста Тереза Мей като лидер на британските консерватори и премиер на Великобритания ще бъд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа