А ако съм със зелени очи ще ме арестувате ли? Задържаха рускиня за дискредитиране на армията заради зелена панделка

5373
А ако съм със зелени очи ще ме арестувате ли? Задържаха рускиня за дискредитиране на армията заради зелена панделка
Снимка: Pixabay

22-годишната Полина Мухачева е арестувана на 2 април в центъра на руския град Киров заради зелена панделка, вплетена в косите й.  Срещу момичето е съставен протокол за „дискредитиране на армията“ (чл. 20.3.3 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация), тъй като зелената панделка е сметната за символ на протест срещу войната в Украйна. Заедно с Мухачева са задържани още няколко души, също носещи ленти по себе си - със зелен, жълт или син цвят. 

фейсбук

На 28 юни съдът в Киров прекрати делото срещу Полина поради липса на достатъчно доказателства за извършено нарушение, съобщи руският информационен сайт Idel. Реалии. Преди това обаче момичето е било разпитвано многократно и срещу него е водено разследване.

Полина е задържана на Театралния площад в града, където отива с приятелката си Светлана Марина. Отидох на Театралния площад по собствена инициатива. Не става въпрос за политическа акция, а за изразяване на лично мнение, казва тя. "Защо хора с "Z" на тениската могат да се разхождат свободно по улицата, а аз със зелена панделка не мога?" Според Полина в Русия вече всеки човек, който има своя гражданска позиция, се страхува. "За съжаление, страхът се превърна в постоянна емоция за всички ни", добавя тя.

На въпрос на журналист от изданието колко време е продължила разходката й по Театралния площад Полина отговаря: "Три минути. Полицията и служителите на Центъра за борба с екстремизма веднага дотичаха при мен и ми казаха, че съм задържана. Отведоха ме в полицейския бус. Заедно с мен в този ден бяха задържани още петима човека на различни места в Киров. Трима също са носели ленти: зелена, жълта, синя. А другите двама бяха без ленти - те просто стояха, но и тях ги откараха в буса."

Защо толкова много хора в Русия доносничат

Баща разобличава дъщеря си, че е против войната в Украйна. Мъж сигнализира на полицията за спор с колега за руската инвазия, а друг се ...

Полина разказва, че в полицейското управление е попитала какво да прави с панделката си - да разплете ли плитката си и да я махне от косата си? Полицаите й отговарят, че ще изземат панделката и ще я опишат във формуляр.

"Попитах: "А ако косата ми беше боядисана в зелено?" „Тогава щяхме да отрежем кичурите като веществено доказателство“, ми отговориха съвсем сериозно в участъка. „Ами ако имах зелено палто или шапка?“, продължих да питам. „И със зелено палто или шапка не е препоръчително да се разхождате по Театралния площад в Киров“, предупредиха ме полицаите и никой от тях дори не се усмихна", разказва още Полина.

Момичето си задава въпроса дали всички зелени панделки в Русия вече се считат за антивоенни символи. А сините или жълтите паделки? "Наскоро с моя приятелка си купихме жълти и сини панделки с рисунки на котета. Дали е позволено да се разхождам с такива панделки на Театралния площад?? Или като при Булгаков - "с котки не може"? А зелени шапки, сини палта, жълти шалове - могат ли да се носят? Или това също са символи на антивоенен протест? В края на краищата все още в Русия не е съставен официален списък на екстремистките части от женското облекло, така че как да определим тогава? Ами ако очите ми са зелени? Мога ли да се разхождам със зелени очи? Или това също ще се счита за дискредитиране на руските войски?", пита момичето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.05 - Каква е ситуацията в Харковска област?

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа