Анализатор: Колкото повече Киев удря по територията на Русия, толкова по-забавни ще бъдат преговорите

110174
Анализатор: Колкото повече Киев удря по територията на Русия, толкова по-забавни ще бъдат преговорите
Снимка: iStock

Украйна трябва да управлява войната. Колкото повече удря по територията на Русия, толкова по-забавни ще бъдат преговорите в интерес на Киев. При пасивност на Украйна, преговори ще има, но не в неин интерес – така работи светът. Това мнение изказа украинският политически стратег и анализатор Тарас Загородний пред изданието "Главред".

Според него натиск за преговори имаше още от първите дни на войната и такива дори бяха водени, така че това не бива да смущава никого сред украинското общество. Той припомня, че в първите три месеца на войната в Европа преобладаваше схващането, че Украйна трябва да се предаде. Италианският премиер Марио Драги представи своя план, който се състоеше от четири точки и в превод от дипломатически език означаваше „отстъпете територии, предайте се, осигурете си неутрален статут, забравете за НАТО“, което на практика отговаряше напълно на "списъка с желанията" на Москва. На 16 юни 2022 година пък трима европейски лидери - Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги - пристигаха в Киев специално с цел да убедят Украйна на отстъпки. "Зеленски каза твърдо "не" и ги заведе в Буча, а след онова, което видяха там, те не посмяха да поискат от Украйна да спре да воюва. След това нещата много се промениха и по-конкретно европейските страни бяха принудени да започнат да помагат на Украйна", казва политическият консултант. (Впрочем неслучайно Драги смени реториката и заговори, че победа на Русия в тази война би нанесла фатален удар на ЕС - Драги: Поражение на Украйна ще бъде фатално за ЕС.) 

Освен това вече се забелязват и противоречията между интересите на Европа и САЩ по отношение на Русия, добавя той. "Докато Европа вече разбира, че Русия е екзистенциален проблем и заплаха за нея, а Китай в нейната концепция (на Европа - бел.ред.) се смята за партньор, то за американците, напротив, Китай е съперник и военен противник докато Русия е проблем, който, при определен сценарий, може да играе на страната на САЩ в потенциален конфликт с Китай." Това обяснява и защо англичани и французи вече изпратиха на Украйна ракети с голям обсег за разлика от САЩ, допълва Тарас Загородний.

ОЩЕ: Rheinmetall купи 50 танка Leopard 1, ето колко отиват в Украйна (ВИДЕО)

Русия може да се превърне в проблем не само за Саудитска Арабия, но и за Франция и други страни. Още от времето на СССР Москва доставя съветско оръжие на Африка. А какво ще стане, ако изсипе там и дронове и други оръжия? "Шахидите" могат да полетят и над френската база в Нигер, предупреждава експертът.

"Без прехвърляне на войната на територията на Руската федерация нищо няма да стане, защото в този случай преговорите, които започват, ще завършат зле за нас", обяснява експертът. Украйна трябва да нанася удари по Москва, по пристанищата на Новоросийск, да спре износа на руски петрол, и тогава преговорите ще бъдат "много по-забавни". Но за целта Украйна трябва да има собствен военно-промишлен комплекс, собствено оръжие. Защото Русия не бива да се подценява.

ОЩЕ: Отново за добро утро: Атака с дронове срещу Москва (ВИДЕО)

"Следващата стъпка е провеждането на мирна среща на върха. Украйна направи правилния ход, който ще позволи на страните, претендиращи за неутралитет, да променят позицията си", казва в заключение политическият анализатор.

ОЩЕ: "Обратен завой": Какво значение има участието на Китай в преговорите за мир в Украйна?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа