Анегрет Крамп-Каренбауер пое лидерството на ХДС от Ангела Меркел

4661
Анегрет Крамп-Каренбауер пое лидерството на ХДС от Ангела Меркел
Снимка: Getty Images/Guliver

Генералният секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер спечели битката и оглави партията, след като канцлерът Ангела Меркел обяви, че се оттегля от поста.

Наричана популярно АКК, Крамп-Каренбауер успя да изпревари основния си конкурент - корпоративният адвокат Фридрих Мерц и получи подкрепата на 51,5% от делегатите на партийния конгрес, предадоха световните агенции, цитирани от БГНЕС.

Меркел предаде юздите на Християндемократическия съюз в петък след почти две десетилетия. Резултатът от надпреварата се очакваше да бъде от решаващо значение за вземането на решение дали Меркел, най-влиятелният лидер на Европа, може да реализира заявената цел да завърши четвъртия си мандат през 2021 г. и след това да остави политиката.

Крамп-Каренбауер спечели драматичния избор на конгреса на ХДС с 517 гласа, като главният ѝ конкурент Фридрих Мерц остана втори с 482 подадени бюлетини. Новата партийна лидерка възнамерява да укрепи ХДС и да му възвърне позицията на истинска масова партия. Дигитализация, силна държава, сигурност за работниците – това са централните теми на АКК.

Анегрет Крамп-Каренбауер, която дълги години беше министър-председател на Саарската провинция, а отскоро е Генерален секретар на ХДС, е омъжена и майка на три деца. Съпругът ѝ се отказа от професионална кариера, за да се грижи за децата и да я подпомага в политическата ѝ кариера. АКК обича да кара мотоциклет и често може да бъде видяна сред публиката на футболни и хокейни мачове.

По икономическите въпроси тя споделя възгледите на лявото крило на ХДС и е твърд застъпник на минималната заплата. Преди националните избори през 2013 г. тя предложи най-високата данъчна ставка да бъде вдигната на 53 процента, поради което Райнер Брюдерле от свободните демократи я нарече "социалистка, преоблечена в черно (цвета на ХДС)".

По обществените въпроси обаче тя е консервативна - противопоставя се на рекламирането на абортите, а през 2015 г. предизвика противоречие, като каза, че разрешаването на еднополовите бракове може да отвори вратата за кръвосмешение и многоженство.

Меркел (на 64 г.) се оттегля от ръководството на ХДС след серия от неуспехи на изборите, имащи своите корени в спорове относно либералната ѝ политика за бежанците. "Надявам се, че излизаме от тази партийна конференция добре екипирани, мотивирани и обединени", каза Меркел, след като прие овации от делегатиje в Хамбург, много от които държаха надпис "Благодаря, шефе!".

"Убедена съм, че ще успеем"

Меркел ще пропусне откриването на Г-20

Германският канцлер Ангела Меркел ще пропусне откриването на срещата на Г-20 в Аржентина, след като нейният самолет беше принуден да на...

Меркел ръководи Германия от 2005 г. насам и постоянно измества партията си към политическия център. По-щедър семеен отпуск, излизане от ядрената енергетика и прекратяването на задължителната военна служба, са сред подписаните от нея политики.

Някой търси отмъщение

Докато на АКК, която е на 56 години, се гледа като на пазител на огъня и приличаща на Меркел с компромисна политика, 63-годишният Мерц е станал факел за онези, които търсят по-решителна раздяла с канцлера.

Фридрих Мерц

Меркел: Успяхме да създадем един дипломатически шедьовър

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че напуска извънредната среща на върха в Брюксел със смесени чувства, съобщи Reuters. „...

"Времето на Меркел сякаш приключва," каза политическият журналист и биограф на АКК Кристина Дунц. "Мерц би могъл да се изкуши да види отмъщението си и да се нахвърли към властта (още през следващата година)". Тази седмица Мерц, който настоява при наличието на широкоразпространен скептицизъм, че може да работи добре с Меркел, спечели подкрепата на могъщия бивш финансов министър Волфганг Шойбле, сега председател на парламента.

Смята се, че двамата мъже от години хранят недоволство срещу канцлера, след като беше осуетена амбицията на Шойбле да стане германски президент и желанието на Мерц да остане лидер на парламентарната група на ХДС преди няколко години.

"Маневрирарено на Шойбле показва, че ХДС на старата Германия се опитва да се завърне", коментира по-рано списание „Шпигел“. "Това е ХДС на годините на (бившия канцлер Хелмут) Кол, в които мъже като Шойбле и Мерц са излайвали заповеди като военни офицери, а жените обикновено са правили кафе", пишат още германските ежедневници.

Вестник „Зюддойче цайтунг“ отбеляза дори, че ходът на Шойбле е сигнал, че дългогодишните разделения в ХДС, леко прикрити от единството зад Меркел, могат да излязат на повърхността след партийната конференция. "ХДС от годините на Меркел се разпада", пише в изданието. “Сформират се противоположни лагери”.

Макрон призова за по-силна и обединена Европа

Френският президент Еманюел Макрон заяви в Берлин, че Европа трябва да бъде по-силна и по-обединена, за да успее да опази света от хаос...

Махане на задръжките

Смята се, че АКК има силна подкрепа от Меркел, но много ще зависи от това колко дълбок и широко разпространен е копнежът за силен консервативен профил. Министърът на икономиката Петер Алтмайер, близък съюзник на Меркел, критикува откровената подкрепа на Шойбле за Meрц като причиняваща разкол и постави тежестта си зад AKK като умерена сила, която може да предпази гласоподавателите от приплъзване към крайности.

"Тъй като Волфганг Шойбле вече изостави задръжките, мога да кажа, че съм убеден, че Анегрет Крамп-Каренбауер има най-добрата възможност да обедини ХДС и да спечели изборите", каза по-рано Алтмайер пред регионалния вестник “Райнише пост“.

Сега Анегрет Крамп-Каренбауер ще се изправи пред огромни предизвикателства за партията, която понастоящем привлича около 30% от гласовете, далеч под около 40%, на които се радваше по време на разцвета на Меркел. Тя има намаляваща подкрепа вдясно, поради оттичането на избиратели към антиимиграционна партия Алтернатива за Германия, и от ляво заради възраждащите се Зелени.

По материали на агенция France Presse, цитирана от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа