Англия обмисля забрана на мобилните телефони в училищата

2204
Англия обмисля забрана на мобилните телефони в училищата
Снимка: iStock/Guliver

Министрите потвърдиха плановете си да забранят използването на мобилни телефони в английските училища, като публикуваха насоки за директорите, които според някои профсъюзи включват практики, които вече са широко разпространени, предаде БГНЕС.

Още: Турция обмисля забрана на мобилните телефони в училище

Разсейване, тормоз и друг социален натиск

Един от директорите обаче приветства плана на министерството на образованието, като заяви, че той ще помогне на училищата да придобият увереност да направят промяна, която ще бъде от полза за учениците, но може да срещне съпротивата на родителите.

Ръководството не е законово регламентирано и предлага на училищата различни начини за прилагане на забраната, вариращи от заповед да оставят всички телефони вкъщи до предаването им при пристигане или съхраняването им в недостъпни шкафчета, или разрешаване на учениците да ги държат, при условие че не се използват.

Разпространението на смартфоните в училищата - по данни на Ofcom 97 % от децата имат смартфон до 12-годишна възраст - поражда опасения не само за разсейване, но и за възможността за тормоз или друг социален натиск.

Притеснения

Съществуват и по-широки притеснения относно използването на телефони от деца и вредното съдържание, до което те могат да имат достъп. Естер Гей, майка на убитата тийнейджърка Бриана Гей, призова технологичните компании да положат повече усилия в тази насока и да спрат достъпа на лица под 16 години до социалните медии.

След като стана ясно, че убийците на дъщеря ѝ са гледали материали с насилие преди убийството, тя настоява производителите на телефони да създават специални продукти за деца под 16 години, които да им пречат да имат достъп до вредно съдържание.

Джилиан Кийгън, министър на образованието, заяви: "Училищата са място, където децата учат, а мобилните телефони са най-малкото нежелано разсейване в класната стая. Ние даваме на нашите усърдни учители инструментите, с които да предприемат действия за подобряване на поведението и да им позволим да правят това, което умеят най-добре - да преподават".

Училищата са място за учене, а не за мобилни телефони

В предговора към ръководството Кийгън заявява, че целта му е "да се постигне яснота и последователност в практиката, да се подкрепят директорите и ръководителите и да се даде увереност на служителите да действат", и твърди, че понастоящем има много различия в начина, по който училищата управляват използването на мобилни телефони.

Джеф Бартън, генерален секретар на Асоциацията на ръководителите на училища и колежи, заяви, че макар времето, което някои деца прекарват с телефони, да е обезпокоително, новите насоки са "не-политика за не-проблем".

Той каза: "Това натрапчиво използване на тези устройства не се случва в училищата - където вече има строги правила - а докато децата са извън училище. Повечето училища вече забраняват използването на мобилни телефони по време на учебния ден или разрешават използването им само при ограничени и определени обстоятелства".

Още: Нидерландия: Без мобилни телефони, таблети и смарт часовници в класната стая

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа