ARD: Коронакризата – старт за нови политически кариери на Балканите

3126
ARD: Коронакризата – старт за нови политически кариери на Балканите
Снимка: МС

„В България коронакризата би могла да се превърне в стартова площадка за нови политически кариери“. Това се казва в материал на германската телевизия ARD от Виена, която отговаря за отразяването на събитията в Югоизточна Европа.

Кризата с коронавируса е часът на изпълнителната власт. Това може ясно да се види в Австрия и Югоизточна Европа.

Държавни и правителствени шефове персонализираха кризисния мениджмънт и сами се позиционираха като спасители в беда - често с гарнитура от драматични апели до военна реторика. Този подход очевидно се изплаща вътрешнополитически.

„В много страни от Виена до Варна правителствата имат растящо одобрение. В Хърватия, Северна Македония и Сърбия правителствата залагат на възможно по-ранни срокове за отложените избори, за да спечелят избирателите със свежото впечатление от техните корона успехи. А другаде, например в България, коронакризата би могла да се превърне в стартова площадка за нови политически кариери“, се казва в коментара на ARD.

Кризата с коронавируса е голямо предизвикателство за изпълнителната власт. Държавни и правителствени ръководители персонализират кризисния мениджмънт и представят сами себе си като спасители във време на нужда. Това често е гарнирано с драматични апели, достигащи до военна реторика.

Подобен подход очевидно се отплаща добре във вътрешнополитически план – в много от страните от Виена до Варна е налице нарастваща подкрепа за управляващите. В Хърватия, Северна Македония и Сърбия правителствата разчитат отложените избори да се проведат възможно най-скоро, за да спечелят на гърба на все още свежите впечатления от резултатите от битката с коронавируса. На други места, като България, корона-кризата може да се превърне в трамплин за политическа кариера. Интересен поглед върху случващото се на Балканите, коментира ARD.

Албания – „Мистър Корона” печели от кризата

В рамките на няколко месеца Албания трябваше да се справи с две тежки катастрофи – земетресението на 26 ноември 2019 г., довело до смъртта на 51 души и много разрушени сгради, и обхваналата страната в началото на март пандемия от коронавирус.

Централната фигура при преодоляването и на двете кризи е социалистическият министър-председател Еди Рама. В случая със земетресението той успя да впечатли международната общност и да събере повече от 1,1 милиарда евро по време на донорска конференция в Брюксел. При пандемията от коронавирус Рама също реагира бързо. С ясното съзнание, че медицинската инфраструктура на страна няма да издържи на неконтролирано избухване на болестта, правителството въведе едни от най-строгите ограничения в Европа – забрана за излизане, армия по улиците и високи глоби при нарушаване на ограниченията. Мерките дадоха резултат: днес Албания е една от страните с най-малко смъртни случаи (31) в региона.

Премиерът Еди Рама превърна кризисния мениджмънт в основен приоритет – той обясни лично във фейсбук-профила си как функционира мобилното приложение за коронавирус. Клиентите на „Vodafone” получаваха редовно части от призиви на министър-председателя и указания за спазване на мерките. Поведението на Рама му спечели даденото от албанската преса прозвище „Мистър Корона”.

И докато опозицията си позволи да остане пасивна и при преодоляването на последиците от земетресението, и при корона-кризата, министър-председателят успя да спечели и от двете събития вътрешнополитически дивиденти и да продължи да изгражда образа си на централна фигура в Албания.

Дори решението на Съвета на ЕС за започване на преговорите за членство в Албания и Северна Македония позволи на Рама да натрупа допълнителни точки пред избирателите си.

С оглед предстоящите през 2021 г. избори Еди Рама има забележителна преднина, особено след като партията му пое изцяло контрола върху местна власт, защото опозицията бойкотира местните избори през лятото на 2019 година.

Пандемията от коронавирус като основна тема в обществения дебат беше заменена от политическото напрежение между правителството и опозицията.

Поводът е спор за сградата на Националния театър в Тирана. Една нощ в средата на май след продължителни дискусии властите събориха историческата сграда. На нейно място ще бъде построена нова. Стотици протестираха срещу разрушаването и обвиниха правителството, че е използвало строгите ограничения за излизане за свои цели. Опозицията обяви провеждането на масови протести срещу правителството през следващите седмици.

Ограниченията в страната отпадат поетапно. Барове и ресторанти с открити площи може да работят до 21:00 часа. Хората може да се разхождат свободно пеша или с личните си автомобили, вече без специално разрешение. Остават изолирани така наречените червени зони Тирана, Дуръс, Курбин и Шкодра.

Албанското правителство планира до края на май да отвори границата с Косово, за да могат да дойдат почиващи в страната. Украйна също обяви, че от 2 юни пуска чартърни полети за Албания.

България – на живо във Фейсбук от джипа

Коронакризата избухна в подходящ момент. Най-малко от гледна точка на българския министър-председател Бойко Борисов.

В края на февруари името му беше замесено в скандал за пране на пари. Журналисти от Каталуния разкриха връзка на Борисов с луксозен имот в Барселона. Прокуратурата започна разследване, което остана извън полезрението на обществеността, когато през март избухна коронакризата.

Наблюдатели твърдят, че Борисов е осребрил кризата в лична ПР-кампания. Почти ежедневно той обясняваше в излъчвани на живо пресконференции, че ситуацията е под контрол.

По време на кризата в запазена марка се превърнаха политическите послания на Борисов, които отправяше на живо през Фейсбук зад волана на високопроходимия си автомобил – по време на посещения в цехове за производство на защитни облекла или на строителни площадки на големи инфраструктурни обекти. По време на свое изявление Борисов каза на журналистите: „Трябва да бъдете щастливи, че аз ви управлявам”.

Рейтингът на Путин падна до рекордно ниско ниво, като най-зле е имиджът му сред младите

Процентът на руснаците, които са доволни от работата на президента Владимир Путин, е спаднал до най-ниското ниво досега, откакто е държ...

Според изследване на агенция „Алфа рисърч”, по време на извънредното положение (от март до май), Борисов е успял да увеличи рейтинга си с 10 %, като по този начин се доближи до резултата през първите години от мандата си. 70% от гражданите са доволни от управлението на кризата.

Кризисният щаб към правителството също спечели доверието на българските граждани. Популярността на ръководителя на щаба Венцислав Мутафчийски нарасна до степен, че анализаторите предвиждат големи шансове за политическа кариера след края на кризата. Одобрението към президента Румен Радев, напротив, намаля, след като се изказа критично за антикризисните мерки на правителството. Той изрази опасения, че мерките може да застрашат демокрацията и гражданските права и да влошат икономическото положение на най-бедната държава в Европейския съюз.

В момента България регистрира спад на нови случаи на заразяване с коронавирус. От 19 май броят на излекуваните в страната е по-голям от този на новозаразените. В съответствие с това част от ограниченията отпаднаха. От днес детските градини в страната могат отново да отворят врати. Не са предвидени специални мерки за безопасност, на децата трябва да им се измери температурата при пристигане в детската градина. Възпитателите се насърчават да прекарват колкото се може повече време с децата на открито. Те трябва да носят защитни маски. Проблемът: В българските детски градини работят много възрастни възпитатели, които попадат в рисковата група. Вероятно затова правителството съветва родителите да оставят децата си у дома, ако е възможно. 

Северна Македония – вътрешнополитически дрязги за датата на изборите 

Парламентарните избори трябваше да се проведат в средата на април, което нямаше как да стане заради кризата с коронавируса.

Намалява рейтингът на Еманюел Макрон

Рейтингът на изпълнителната власт във Франция, след като за кратко бе увеличен миналия месец в началото на ограничителните мерки, сега ...

С всяка изминала седмица на бавно подобряване на епидемиологичната обстановка, вниманието се насочва към основния въпрос – кога да се проведат изборите? Колкото е възможно по-скоро, както настоява управляващото социалдемократическо правителство, или след два-три месеца, каквото е искането от дяснонационалната опозиция ВМРО-ДПМНЕ? Мотивите са очевидни: управлението на кризата от страна на правителството се оценява като сравнително добро. Следователно, социалдемократите се надяват да спечелят от това при евентуални избори през юни.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче е определен за „герой” на кризата и се очаква да заеме централно място по време на кампанията на социалдемократите.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ се обявява за избори през август или септември. Недоволството от икономическите мерки на правителството може да „преобърнат” настроенията в страната. Това би било от полза за опозицията и да се използва тематично в предизборната надпревара, като ѝ донесе победа.

Вижте още:

"Алфа Рисърч": Борисов и Радев с еднакво доверие за първи път

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа