"Арестуваха ме в метрото": Русия намери нов начин да преследва инакомислещите

3436
"Арестуваха ме в метрото": Русия намери нов начин да преследва инакомислещите
Снимка: iStock

Удобно, безконтактно, бързо - така рекламират "FacePay", руската услуга за купуване на билети чрез лицево разпознаване.

Хората, които са се регистрирали предварително онлайн с биометричните и банковите си данни, просто поглеждат за кратко към камерата на терминала при влизане в метростанцията. След това бариерата се отваря. Цената на пътуването се изтегля автоматично от сметката на пътуващия.

Технологията е съюзник на властите 

Всичко звучи много добре. На практика обаче иновативната технология на първо място служи на не на клиентите, а на властите.

"Те изобщо не го крият. По принцип те съвсем открито казват, че разпознават лица с тези технологии", обяснява Дария Короленко, адвокат в платформата за граждански права OVD-Info. Организацията е известна с документирането на арести и на ръста на държавните репресии. Представителите ѝ получават информация от самите жертви, които се свързват с OVD-Info чрез гореща линия или през чат бот.

"Хората ни пишат: "Арестуваха ме в метрото". Те съобщават, че полицаите са се аргументирали или със системата за разпознаване на лица, или с база данни", разказва Короленко. "Но не обясняват за какъв вид база данни става въпрос. Понякога казват, че въпросното лице е участвало в протести и затова е било арестувано. Или пък са били активни в интернет и затова са задържани."

Противниците на войната са основна мишена 

Това означава, че обявилите се срещу войната в Украйна са особено уязвими, обяснява адвокатката. В Русия войната може да бъде наричана единствено "специална военна операция", а дори и най-незначителната форма на протест може да доведе до правни последици. Според организацията арестите в метрото са били особено разпространени по време на празниците 9 май и 12 юни, които са съответно "Денят на победата" и "Денят на Русия".

Причината е, че полицията е смятала, че точно в тези дни ще има протести. За да се предотврати присъствието на демонстрации, като превантивна мярка някои хора са били арестувани. Това ознавачава, че техните биометрични данни са били събрани предварително и след това са въведени във въпросната база данни, смята Дария Короленко.

Авторитарните режими се възползват от технологиите 

Нито самата база данни, нито софтуерът, използван за разпознаване и сравняване на лица, са основният проблем, казва експертът по информационни технологии и интернет активист Михаил Климарев. "Технологията е еднаква във всички страни. Но приложението ѝ е различно", казва той.

Според ескперта в авторитарните държави като Русия, Иран и Китай силите за сигурност вече имат пълен и безконтролен достъп до подобни данни. А когато те разполагат с толкова огромна власт, това е много опасно.

Климарев смята, че онова, което той нарича "балон на наблюдението", тепърва ще се разраства в бъдеще. IT експертът не вярва, че е било съвпадение как изискването за носене на маска в московското метро е било отменено малко след началото на първите антивоенни протести.

"Сега можем да виждаме усмивката ви по-често" - такъв надпис изгря на голям рекламен дисплей тогава. Само минута по-късно на него се появи реклама за използването на "FacePay" - удобното плащане за транспорт чрез технология за лицево разпознаване.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа