Австрия иска мигрантите да бъдат настанявани извън европейската територия

2734
Австрия иска мигрантите да бъдат настанявани извън европейската територия
Снимка: Getty Images/Guliver

Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц се обяви за обрат в бежанската политика на ЕС и настоя мигрантите да бъдат настанявани в центрове извън европейска територия, но управлявани и финансирани от Брюксел.

"Трябва да спрем хората, опитващи се незаконно да дойдат при нас на границата, и да не се грижим за тях, като ги връщаме обратно в родните им страни", подчерта дипломат №1 на Виена. Ако това не е възможно, те трябва да бъдат настанявани в приемни центрове извън Европа, които все пак са управлявани и финансирани от Брюксел. С цел да се регулира броя на новопристигналите хора, Курц предлага програма за временно презаселване, която предвижда в европейските държави временно да бъдат допускани "най-слабите от слабите", пише немското издание Die Welt.

Смъртните случаи на мигранти се увеличават в световен мащаб

Рязко се увеличава броят на смъртните случаи сред мигрантите, отчита световната статистика. Само през тази година жертвите надхвърлят ...

По този начин ще се направи разграничение между хора, които спешно се нуждаят от помощ, и тези, чиято цел е само по-добър живот. Идеята на Австрия наподобява политиката на Австралия към бежанците, които са изпращани в специални центрове на остров Науру. Външният министър Курц е на мнение, че ЕС не трябва да е зависим от Турция за справянето с бежанската криза, и настоява за пореден път Брюксел да замрази преговорите с Турция за членството й в общността.

Actualno.com припомня, че напрежението между Австрия и Турция тлее отдавна, предвид факта, че Виена беше една от първите европейски столици, които поискаха план Б, ако Турция не спази споразумението за реадмисия на бежанци. В отговор турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната му има и план Б, и план В, ако не види готовност от ЕС да махне визите за турски граждани.

Канцлерът на Австрия Кристиан Керн обаче се дистанцира от категоричната позиция по въпроса на външния си министър и на състоялия се в четвъртък късно вечерта в Брюксел Европейски съвет подкрепи ЕС да се придържа към постигнатото на 18 март споразумение с Турция за бежанците, отбелязва още вестник "Сега".

Лидерите на страните членки поискаха от председателите на ЕК Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск в началото на 2017 г. да организират среща на върха с Турция, на която да се обсъди напредъкът по реализацията на споразумението. Турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че Анкара има резервни планове за действие, ако ЕС не спази обещанието си да предостави безвизов режим на турските граждани в Шенгенската зона, както предвижда договорката от март.

18 години затвор за капитан на кораб с мигранти, потънал в Средиземно море

Съдът в италианския град Катания наказа с 18 години затвор капитана на кораба с бежанци, който потъна в Средиземно море на 18 април 201...

На Европейския съвет лидерите решиха да бъдат удължени с 6 месеца евросанкциите срещу Русия заради украинската криза. Действащите в момента санкции изтичат на 31 януари 2017 г. Постигнат бе и компромис с Холандия, който ще позволи на Хага да ратифицира споразумението за асоцииране с Украйна. Към договора за асоцииране да бъде приложен текст, според който договорът не е стъпка към започване на преговори с Киев за членство в ЕС.

Стана ясно също така, че Швейцарският парламент е одобрил закон, който дава предимство на местните хора при заемането на свободни работни места, предадоха информационните агенции. Това е част от мерките за ограничаване на миграцията в алпийската държава. От доста време депутатите се опитват да намерят решение, което да отразява резултатите от референдума през 2014 г., когато швейцарците се обявиха за по-строги ограничения на миграцията. Парламентът обаче трябваше да се съобрази и със споразумението с ЕС, което гарантира свобода на придвижване на работниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа