Австрия затяга правилата за бежанците

1164
Австрия затяга правилата за бежанците
Снимка: Ина Лазарова

Търсещите убежище ще бъдат принудени да предават своите мобилни телефони и до 840 евро в брой на властите, съгласно мерки, одобрени от австрийския кабинет в сряда, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Парите ще бъдат насочени към разходите за техните заявления, докато властите проучват дали данните за географско местоположение от телефоните на бежанците съответстват на техните думи за това как са пристигнали в страната. Ако се установи, че кандидатът е влязъл в друга европейска държава, където е в сила така нареченият "Дъблински регламент", той може да бъде изпратен там.

Турция изгражда лагери за 170 000 души в Идлиб

Властите в Турция ще изградят лагери за сирийци в девет точки в провинция Идлиб и в зоната на провеждането на операцията „Маслине...

Вътрешният министър Херберт Кикъл от крайнодесната Партия на свободата (ПС) заяви, че целта му е "ограничителен и приложим закон относно правата на чужденците", за да се сложи край на "злоупотребите" в системата на убежището.

Мерките трябва да бъдат гласувани от парламента през следващите няколко седмици. На миналогодишните парламентарни избори една от основните теми на ПС бе справянето с имиграцията и беше приета и от канцлера Себастиан Курц и неговата дясноцентристка Австрийска народна партия (АНП). Австрия получи повече от 150 000 заявления за убежище - почти 2% от общото си население от 8,7 млн. души - след миграционната криза от 2015 г.

Обявените днес мерки също означават, че бежанците ще могат да кандидатстват за австрийско гражданство само след десет години, за разлика от досегашния срок от шест години. Ще се ускори и депортирането на осъдените за престъпления кандидати за убежище.

Групата за правата на човека SOS Mitmensch осъди мерките. "Когато последните пари се отнемат от мъжете, жените и децата, които вече имат много малко, това е изтощаващо за засегнатите", казаха от групата, добавяйки, че мерките ще направят интеграцията още по-трудна. Изземването на данните за мобилните телефони би било "сериозно навлизане в неприкосновеността на личния живот", заявяват от SOS Mitmensch, докато планът за по-трудно кандидатстване за гражданство е "политически позициониран", за да прикрие факта, че процесът вече е много труден.

ЕС започва обратно броене за уреждане на квотите за бежанци

Министрите от ЕС от опониращите си лагери Изток-Запад започнаха обратно броене, за да се опитат да преразгледат европейските правила за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа