Австрийски крайнодесен лидер подаде оставка

1297
Австрийски крайнодесен лидер подаде оставка
Снимка: Pixabay

Лидерът на австрийската крайнодясна Партия на свободата (ПнС) Норберт Хофер обяви оставката си след седмици на междуособици и напрежение с партийния си колега и бивш вътрешен министър Херберт Кикъл, съобщи БГНЕС.

"Моето собствено пътуване начело на ПнС приключва днес", заяви Хофер в съобщение за пресата, но уточни, че ще запази позицията си на един от заместник-председателите на парламента до следващите общи избори, които в момента са насрочени за 2024 г.

Турция призова Австрия да спре да се фиксира върху мюсюлманите и мигрантите

Турция призова Австрия да спре фокусирането си върху мюсюлмани и имигранти, след като бе показана карта на правителството с местоположе...

Хофер се смята, че представлява по-умерено крило в рамките на антимиграционната партия, за която е известно, че използва ислямофобска реторика и образи. Хофер в продължение на месеци се разправяше с Кикъл, дългогодишният идеолог на партията, който стои зад някои от най-острите кампании на ПнС. Хофер, който ходи с бастун след инцидент с парапланер през 2003 г., обяви оставката си след триседмично лечение на старите си наранявания в център за физическа рехабилитация. Когато таблоидът „Остерайх” попита Хофер във вторник дали оставката му също е отчасти в отговор на различията в мненията с Кикел, той отговори: "Да, разбира се. Няма да ми казват всеки ден, че не съм на мястото си."

Двамата политици имаха различни подходи към пандемията на коронавируса. Хофер беше видим в парламентарната група на ПнС за носенето на маска за лице FFP2, необходима в парламента, докато Kикел не направи това и направи пламенни обръщения на демонстрации срещу заключването.

През 2016 г. Хофер едва за малко не успя с кандидатурата си да стане първият крайнодесен президент на държава-членка на ЕС, губейки от Александър Ван дер Белен с около 31 000 гласа. Той пое поста ръководител на партията през 2019 г., когато Хайнц-Кристиан Щрахе, тогава вицеканцлер на Австрия, беше принуден да подаде оставка, след като тайно записани кадри в луксозна вила на Ибиса показаха, че той предлага на жена, представяща се за племенница на руски олигарх, държавен договор в замяна на помощ за кампанията за ПнС. Така нареченият скандал „Ибисагейт” свали първата коалиция, оглавявана от канцлера Себастиан Курц, съюз на неговата дясноцентристка Народна партия (НП) и ПнС. "Времето след Ибиса не беше лесно", каза Хофер в изявлението си, добавяйки, че е "трудна работа да се изгради отново партията" след разпадането на коалицията.

"През последните няколко месеца беше възможно да се стабилизира партията", каза той, като посочи подобреното скорошно представяне в социологическите проучвания, където тя достигна 20 процента одобрение. Партията спечели малко над 16 процента на последните национални избори през 2019 година.

Австрия маха вечерния час и ограниченията на открито

Австрийските власти взеха решение за разхлабване на мерките във връзка с разпространението на COVID-19, като считано от 16 май 2021 г. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com