Байдън обяви спиране на "Северен поток 2" при инвазия на Русия в Украйна, Шолц не подкрепи директно

9092
Байдън обяви спиране на "Северен поток 2" при инвазия на Русия в Украйна, Шолц не подкрепи директно
Снимка: Getty Images

Съединените щати няма да позволят пускането на газопровода "Северен поток 2", ако Русия нахлуе в Украйна. Това заяви американският президент Джо Байдън. "Нашествието в Русия ще се счита за преминаване на танкове или военни граници на Украйна. Тогава вече няма да има "Северен поток 2", изтъкна той след срещата си с германския канцлер Олаф Шолц.

Байдън отказа да уточни как САЩ биха постигнали това, ако зависеше не от тях, а от Германия. "Обещавам, че можем да го направим", каза той в отговор на свързан въпрос.

Брюксел готов за нови газови маршрути

Европейският съюз е готов да разгледа нови маршрути за доставки на природен газ за Украйна, както и възможността за увеличаване на обем...

Съединените щати са готови самостоятелно да покрият значителна част от нуждите на европейските страни от природен газ, ако доставките му от Русия бъдат преустановени, отбеляза американският президент. "Проучваме възможностите за покриване на (доставките) на природен газ от Русия.... Вярваме, че можем да покрием значителна част от (търсенето)", увери Байдън.

Санкциите на САЩ и техните европейски съюзници срещу Руската федерация в случай на нейната агресия срещу Украйна също ще ударят интересите на западните страни, каза Байдън. "Ще въведем най-тежките санкции, които някога са били въвеждани. Икономически санкции...Те ще засегнат и други. Някои от тях ще засегнат нас, ще засегнат европейците, но ще имат дълбок ефект върху... икономиката (на Русия)", заяви той.

Канцлерът обаче не обсъди какви точно могат да бъдат санкциите и избегна отговор на въпроса за ролята на "Северен поток 2" в пакета от ограничителни мерки. "По въпроса за санкциите ще действаме в пълно съгласие помежду си", каза той. И не отговори на всъщност на два пъти на въпроса за "Северен поток 2". Когато репортер на CNN TV помоли Шолц да обясни защо се е отклонил да отговори на въпрос за съдбата на "Северен поток 2", германският канцлер отново не отговори директно. "Всяка стъпка, която предприемем, предприемаме заедно. В тази ситуация ще бъде същото. Ние твърдо казваме на Русия, че ако нахлуе в Украйна, тя ще плати много висока цена", отвърна Олаф Шолц.

Германия се опитва да намали зависимостта от изкопаемите горива и не смята този въпрос за причина за безпокойство в момента, изтъкна още Шолц на пресконференция с Байдън. Канцлерът беше попитан за предполагаемата зависимост на Германия от Русия по въпросите на енергийните и изкопаемите ресурси. "Няма нужда да се притеснявате (по тази тема)", отговори Шолц. "Да се притесняват тези, които да залагат твърде много на изкопаемите ресурси като доставчици. Защото много хора по света вървят по пътя, по който вървим ние, към възобновяеми източници", поясни той.

Между моркова и тоягата

Борел: Европа се намира в "най-опасния" момент след Студената война

Европа е изправена пред най-сериозната заплаха за сигурността си от Студената война насам, предупреди в понеделник върховният комисар н...

Съединените щати и Германия са готови да продължат добросъвестно да преговарят за сигурността с Руската федерация. Това обяви президентът на САЩ Джо Байдън на съвместната пресконференция с гостуващия германски канцлер Олаф Шолц, проведена след преговорите помежду им, предаде БГНЕС. "Ние заявяваме много ясно, че сме готови да продължим да преговаряме добросъвестно с Русия", каза той. Байдън добави, че дипломацията е най-добрият начин за разрешаване на настоящата ситуация на руско-украинската граница.

Говорейки за срещата с Шолц, президентът на САЩ отбеляза, че "тя беше много продуктивна". Западните страни са готови бързо да наложат санкции срещу Руската федерация в случай на нейна "инвазия" в Украйна, каза американският президент. "Днес с канцлера обсъдихме тясната ни координация, разработването на мощен пакет от санкции, които ясно ще демонстрират решимостта на международната общност и ще доведат до бързи и сериозни последици в случай на нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от Руската федерация....В случай на по-нататъшно руско нахлуване нищо не може да продължи както преди", подчерта той.

САЩ и Германия работят в пълно съгласие по конфронтацията срещу Русия за Украйна, заяви още американският президент. "Работим в пълно съгласие за по-нататъшно възпиране на руската агресия в Европа", както и за посрещане на "предизвикателствата, поставени от Китай", подчерта Байдън.

Шолц, при първото си пътуване до Белия дом, след като пое поста от дългогодишния германски канцлер Ангела Меркел, изтъкна, че двете страни са "най-близките съюзници и работят интензивно заедно". Германският канцлер каза, че задачите на него и Байдън включват "борба срещу руската агресия срещу Украйна. Така че това е важна среща в много, много важен момент", отбеляза гостът.

Украйна е получила 1,5 млрд. долара помощи и близо 1000 тона оръжия

В последните няколко месеца правителството на Украйна е получило от западни държави финансова помощ в размер от 1,5 милиарда долара и н...

Байдън обсъди с Шолц и "предизвикателствата пред световния ред" от Китай. Според американския президент, САЩ и Германия са готови да продължат сътрудничеството си, за да гарантират, че "правилата и принципите, управляващи новите технологии, допринасят за насърчаването на свободата на възможностите, а не на репресиите и авторитаризма". Освен това, според американския лидер, той е обсъдил с германския канцлер въпроса за по-нататъшната европейска интеграция на Западните Балкани, както и за справяне с глобалните предизвикателства в рамките на Групата на Седемте (G7), чието председателство премина към Германия тази година.

Съединените щати смятат Германия за абсолютно надежден партньор и няма нужда Берлин отново да печели доверието на Вашингтон, каза Байдън. "САЩ нямат съмнения относно партньорството с Германия", добави президентът.

Джо Байдън сподели, че не знае какво решение е взело руското ръководство за предполагаемата инвазия в Украйна и изрази съмнения, че Москва в момента знае какви стъпки да предприеме. "Имах много разговори с руската страна, по-специално с Путин. Не знам дали дори той самият го е приел, не знам дали знае какво ще направи", отговори Байдън.

По-късно той отново се върна към тази тема и добави, че според него само руският лидер може да отговори на този въпрос. "Знам, че той е в позиция, в която може да извърши инвазия,... той има способности за това. Но не знам какво ще направи. И не мисля, че някой знае това, освен самият той", каза Байдън.

На свой ред Олаф Шолц увери, че САЩ имат силен и надежден партньор в лицето на Германия. "Германия е силен партньор на САЩ в Европа", каза той и добави, че това определение важи и за сътрудничеството със страните от НАТО, тъй като Берлин обсъжда всички свои действия с партньорите в алианса.

Санкции срещу Русия заради Украйна – може ли Европа да си ги позволи?

Санкции – това е една от най-често споменаваните думи по отношение на Русия напоследък. Причината, разбира се, е ситуацията с Укр...

В конфликта около Украйна е важно да се използват всички дипломатически възможности, преговорите с Руската федерация "са добър знак". "Оказахме се в много трудна ситуация. Ясно е, че има военна заплаха и не можем да мълчим за това. Ние ще действаме като единен фронт. Ако има военна агресия, тогава тя ще бъде последвана от твърд съвместен отговор", заяви Олаф Шолц. Според него това би имало "много, много висока цена за Русия".

"В същото време е важно да се използват всички дипломатически възможности", добави Шолц, като оцени положително контактите на Русия със САЩ, НАТО и чрез ОССЕ. Той припомни, че продължават контактите на участниците в нормандския формат - Русия, Германия, Франция и Украйна. Според него сега е важно както да се поддържа диалог с Руската федерация. "Такава двойна стратегия е най-обещаващата в момента", добави Шолц.

Междувремeнно той нарече контактите между западните страни и Русия по въпросите на сигурността "крачка напред". Шолц отбеляза, че Германия "изпраща сигнал на Русия, че ще плати висока цена, ако нахлуе в Украйна", но в същото време "полага всички възможни усилия по дипломатически канали". По думите му Берлин е готов да работи "във всички различни формати, в които в момента се водят преговори". Той отбеляза, че това включва контакти между Руската федерация и САЩ в рамките на диалога за стратегическа стабилност, както и консултации в рамките на Съвета Русия-НАТО.

Германия не отказа на Обединеното кралство да използва своето въздушно пространство за доставка на военни товари до Украйна, британските власти сами избраха различен маршрут, каза Шолц. "Не знам защо използват Балтийско море, а не Германия за своите полети, те могат да го направят (прелетят над Германия) по всяко време", уточни Шолц.

Още: Путин след срещата с Макрон: Ако НАТО е мирна, какъв е проблемът да се върне към състоянието от 1997 година?

Европа опитва да засили дипломацията, за да няма война между Русия и Украйна

Днес, 7 февруари, в момент когато облаците на войната се сгъстяват над Украйна, международната дипломация се разгръща с пълна сила: пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com