Барселона съди бивш италиански министър заради действията му срещу мигранти и бежанци

1999
Барселона съди бивш италиански министър заради действията му срещу мигранти и бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

Кметът на Барселона Ада Колау потвърди при посещение на спасителния кораб "Open Arms", че Общинският съвет на Барселона ще се яви като частен обвинител по делото срещу бившия министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, съобщава "Евронюз" според БГНЕС.

Салвини е изправен пред съдебен процес за предполагаеми престъпления от отвличане на хора и фалшифициране на документи, след като през август 2019 г. отказа влизане в пристанището на Лампедуза на испанския спасителен кораб "Open Arms" със 163 души на борда. Съдията е приел обвиненията на 18 граждански страни, които се явяват по делото, сред които 7 имигранти, пътували на кораба.

Марешки, Салвини и Льо Пен заедно срещу мигрантския потоп в Европа

 „Да спасим Европа“- около тази каза се обединиха лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС Веселин Марешки и лидерът н...

През 2019 г. Общинският съвет на Барселона имаше споразумение с неправителствената организация, с което ѝ дари близо половин милион евро (почти 35% от общия проект, според съвета). Град Барселона награди НПО със златен медал за граждански заслуги. Поради тази причина "Общинският съвет може да поиска от Салвини патримониалните щети, причинени от блокадата на кораба", освен това, той трябва да компенсира щетите, причинени на имиджа на града от обвиненията, които бившият министър на вътрешните работи направи тогава.

"По това време искаха да ни глобят милион евро, както испанското, така и италианското правителство, а сега виждате, на всички е ясно, че това беше измама, че сме жертви на злоупотреба с власт. И тези хора, които се нуждаеха от незабавна помощ, бяха лишени от свобода, според международните конвенции", обясни Оскар Кемпс, директор на неправителствената организация, който е убеден, че спазва изцяло тези конвенции, както и морското право.

През 21-те дни, през които корабът остана във водата, без да може да акостира, 14 души скочиха зад борда, опитвайки се да стигнат до сушата. Малко след това прокурорът на Агридженто разреши акостирането. Тогава прокурорът описа ситуацията като "голям физически и психически дискомфорт, дълбок психологически дисбаланс и изключително високо емоционално напрежение, което би могло да предизвика трудно контролируеми реакции, от които освен това опитът да се стигне до острова чрез плуване беше само прелюдия".

Не за първи път политикът от Северната лига е изправен пред процес от този тип. На 3 октомври 2020 г. Салвини се яви пред съд, този път в Катания, обвинен, че не позволява пребиваването на сушата на 131 души, спасени от кораб на италианския флот.

От неправителствената организация смятат, че италианският политик е блокирал входа на кораба за изборни цели. Адвокатът на Салвини, от своя страна поддържа тезата, която вече беше защитена и потвърдена в предходния процес, че решението е взето изцяло от правителството. В допълнение, той потвърждава, че "Open Arms" е имал много други алтернативи, които е отхвърлил и че след като е спасил пасажерите в либийски и малтийски води и е кораб с испански флаг, Италия не е държавата, която трябва да посочи безопасно пристанище.

Салвини пред съда за незаконно задържане на мигранти в морето

Крайнодесният лидер на Италия Матео Салвини пристигна в съда за изслушване по обвинения за незаконно задържане на мигранти в морето. С...

На 9 януари се проведе предварителното изслушване на процеса. По искане на защитата, магистратите решиха да отложи провеждането на изслушването до 20 март 2021 г., след което ще се знае дали политикът трябва да седне на подсъдимата скамейка.

Изслушването на се проведе в бункера на затвора „Учардоне“ в Палермо, в Сицилия. Интересното е, че на същото това място се провежда макропроцесът, в който през 80-те години бяха съдени 474 обвиняеми. Процес, проведен от съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино, убити от Коза Ностра през 1992 г.

Хронология на събитията, в които е обвинен Салвини

През август 2019 г. Салвини, тогава министър на вътрешните работи на Италия, отказа за слизането на остров Лампедуза на около 160 мигранти, спасени в морето от кораба на неправителствената организация „Spanish Open Arms“ за 21 дни. В крайна сметка, само по-малко от 90 останаха на борда след частични евакуации по медицински причини и скачането на няколко десетки от тях в морето в резултат на отчаяние.

Само през последните три дни, когато корабът е закотвен само на 800 метра от пристанището на Лампедуза, почти десет мигранти скачат зад борда и стигат до пристанището или са спасени.

Салвини: Европа разглежда Италия като китайска колония

Крайнодесният лидер Матео Салвини заяви на 6 септември,  че Италия е пред риск от заличаване поради нерешителността на правителств...

Първото предложение от испанското правителство да отвори пристанище за тези мигранти дойде след 17-дневна одисея, но "Open Arms" отказа да отплава за пристанищата Алхесирас и Махон. Мадрид изпрати кораба "Audaz" на испанския флот, който да поеме мигрантите и да придружи "Open Arms" до пристанището на Майорка.

През нощта на 20 август прокуратурата в Италия позволи на 83-та имигранти, останали на борда, да слязат в Лампедуза и сложи край на одисеята. Прокурорът от Агридженто взе решение, след като се качи на испанския кораб, придружен от няколко лекари, за да провери статуса на мигрантите и ситуацията на борда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо: Словакия не подкрепя приемането на Украйна в НАТО

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.04 - Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа