Бивш руски депутат, изказал мнение, че Украйна не може да бъде победена, не се страхува от арест

17094
Бивш руски депутат, изказал мнение, че Украйна не може да бъде победена, не се страхува от арест
Снимка: Getty Images

Руският политик Борис Надеждин, който повдигна редица въпроси относно стратегията на Москва в Украйна в ефира на националната телевизия, днес заяви, че е казал истината. Той не се страхува от наказание по силата на суровите закони срещу дискредитирането на армията и разпространението на фалшиви новини за конфликта, предаде Асошиейтед прес.

Борис Надеждин, който е бивш депутат с либерална ориентация, коментира темата в момент, в който руските сили се изтеглиха от голяма част от Харковска област заради украинската контраофанзива. При участието си в токшоу по държавната телевизия НТВ, излъчено в неделя, Надеждин заяви, че президентът Владимир Путин е бил подведен от разузнаването, което очевидно му е казало, че украинската съпротива ще бъде кратка и неефективна. Освен това бившият депутат призова за спиране на огъня и започване на преговори.

Анализ: Контраофанзивата е единственият шанс на Украйна да обърне войната

Още в края на юли украинският президент Володимир Зеленски нарече следващия период от 3 до 6 седмици решаващ за Украйна и нейните военн...

През последните седмици представители на руските власти многократно обвиниха Украйна в липса на воля за преговори, но освен това те наложиха драконовски условия. Бившият президент Дмитрий Медведев вчера заяви, че за да седне на масата на преговори, Русия ще иска пълна капитулация, предаде БТА. Днес Надеждин каза в интервю за АП, че консултациите за спиране на огъня "са възможни по всяко време и навсякъде". Той обаче допълни, че решаването на проблеми като статута на източните сепаратистки области и на анексирания през 2014 г. Кримски полуостров, би било далеч по-трудно. "Преговори по тези въпроси? Сега те са напълно нереалистични", каза Надеждин, като обясни, че на този етап и двете страни са убедени в победата си.

Няколко дни след началото на операцията парламентът прие закони, които криминализират проявите на неуважение към руската армия и разпространението на фалшива информация относно операцията в Украйна. Според правозащитната организация "ОВД-Инфо", която следи политическите арести в Русия, от 24 февруари насам са заведени 90 наказателни дела по обвинения в нарушаването на новите закони. "Определено не съм нарушил руското законодателство", каза Надеждин пред АП. "Не съм направил нито едно невярно твърдение", подчерта той.

Изтеглянето на руските войски от Харковска област и украинската контраофанзива в завладените от Русия територии в Херсонска област породиха опасенията, че Москва се колебае в своята "специална военна операция". Генадий Зюганов, лидер на втората по големина политическа сила - Комунистическата партия на Руската федерация - днес призова за обща мобилизация и открито нарече конфликта война. "Войната и специалната операция са две фундаментално различни неща. Можете да прекратите специалната операция, но не можете да спрете войната", обясни Зюганов пред руски медии.

Преди дни седем членове на общинския съвет на окръг Смолнинское в Санкт Петербург призоваха парламента да повдигне обвинения в предателство срещу Путин заради украинския конфликт. Петима от тях бяха обвинени в дискредитиране на армията. По същото време и общински съвет в Москва прие резолюция, в която призова Путин да се оттегли. "Реториката, която Вие и подчинените Ви използвате, отдавна е изпълнена с нетолерантност и агресия, и тя в крайна сметка успя да тласне страната ни обратно в епохата на Студената война. Русия отново започна да буди страх и омраза", се казва в текста.

Вън оттук: Руски туристи бяха изхвърлени от маршрутка в Грузия (ВИДЕО)

Руски граждани, провикнали се "Слава на Русия" в грузинска маршрутка, са били изхвърлени от нея от останалите пътници. Видео, на което ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа