Бонуси за спорт на работното място в Швеция

1061
Бонуси за спорт на работното място в Швеция
Снимка: iStock/Guliver

Три часа спорт през работното време, допълнителни плащания за времето, прекарано във фитнеса и допълнителна ваканция - все повече работодатели в Швеция насърчават служителите си към здравословен начин на живот, пише швейцарският вестник Die Neue Zürcher Zeitung. Здравето на работниците се подобрява, но доброволността на подобни инициативи остава под въпрос, коментира изданието.

Движението има положителен ефект върху мозъчната дейност, концентрацията, паметта, устойчивостта на стреса и креативността, казва шведският главен лекар и психиатър Андерс Хансен. Ръководителят на шведската компания Bjorn Borg Henrik Bunge също се придържа към тази гледна точка: той е убеден, че служителите, занимаващи се с физическа активност, повишават производителността си във всички сфери на живота и допринасят за подобряване на резултатите на компанията като цяло.

Лекар съветва как да се справим с последствията от COVID-19 върху организма ни

Все повече хора след прекарана коронавирусна инфекция са изправени пред постковид синдроми. Как да върнем тялото си към нормалните му ф...

Затова всеки петък в 11:00 часа вратите на офиса на Bjorn Borg в Стокхолм са затворени и никой не отговаря на телефона: цялата компания е ангажирана със спорт. По това време повечето от служителите са във фитнеса или се свързват дистанционно от домашния си офис и се потят, докато правят кросфит, бокс или йога. Чуждестранните дъщерни дружества на компанията работят по същия начин. Личен треньор следи разнообразието и изпълнението на техните тренировки, предаде агенция Фокус.

В допълнение към платените спортни часове, фирмата редовно е домакин на лекции на теми като сън, хранене, управление на стреса и предотвратяване на нараняванията, обясняват от компанията. Както отбелязва вестникът, не е изненадващо, че компанията, известна със скъпите си спортни облекла и кръстена на легендарния шведски тенисист, „е предписала фитнес и здраве“.

Два пъти годишно служителите се тестват за издръжливост, сила и пъргавина. Целта обаче не е да се контролират служителите, а резултатите се пазят в тайна. Тестовете се използват главно за поставяне на нови цели в обучението, пише Die Neue Zürcher Zeitung.

Производителят на спортни обувки Icebug следва подобна политика: компанията отделя три часа седмично за спорт и упражнения. Служителите спортуват сами или на групи, в корпоративно студио по йога или в природния резерват около офиса на компанията. Според проучвания в резултат на това девет от десет служители на Icebug усещат, че енергията и производителността им са се увеличили и балансът им между личния живот и работа като цяло се е подобрил.

Ползите от Пилатес, които правят тренировката източник на здраве

Пилатесът е тренировка, която използва малки повтарящи се упражнения за изграждане на сила и гъвкавост. Въпреки че е известен като осно...

Калмар Ватен, ръководител на общински водопровод в Южна Швеция, не вижда проблем в задължителните спортове и в държавно предприятие. Той изпраща служителите си на обучение от 2007 г. и по този начин е един от пионерите в областта на задължителните спортове на работното място.

Причината за този подход са били честите наранявания от претоварване сред служители, извършващи тежка физическа работа. Освен това водопроводчици и шофьори - две особено рискови професионални групи – проявяват интерес да се движат повече, тъй като Калмар Ватен дори е плащал на своите служители определени суми за спортни дейности.

Предложението обаче не интересува онези, които могат да извлекат максимума от физическата активност и за да ги измъкнат от дивана, затова Ватен е направил спортът по време на работа задължителен. Търсещите работа са предупреждавани в обявите за работа, че един час силова тренировка плюс една незадължителна дейност ще бъдат незаменима част от работата.

Този подход обаче не е посрещан само с ентусиазъм, отбелязва швейцарският вестник. Има и такива, които не искат да спортуват и в знак на протест пропускат тренировките. Тези дни обаче са в миналото, повечето служители имат положително отношение към задължителната физическа активност и се радват на безплатно годишно членство във фитнес клуб. Тези, които по време на редовни проверки пропускат своя „спортен“ час поради липса на време или мотивация, трябва да обяснят. В най-лошия случай те са изправени пред отказ от увеличение на заплатите.

Най-големите грешки, които допускаме след спорт

Колко време е добре да изчакаме след тренировката, преди да седнем на масата и какви храни е добре да консумираме? Може ли да пропуснем...

Както подчертава изданието, такава политика се въвежда не само от загриженост за служителите. Шведската държава поема изплащането на обезщетение при наличие на отпуск по болест от 15-ия ден на заболяването - преди това работодателят трябва да плаща, следователно за него е полезно служителите му да са здрави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа