"Бях възмутен, че държавата ме праща на война, без да ме пита". Историята на руски ИТ специалист - мобилизиран, после избягал, накрая озовал се пак в Русия

4675
"Бях възмутен, че държавата ме праща на война, без да ме пита". Историята на руски ИТ специалист - мобилизиран, после избягал, накрая озовал се пак в Русия
Снимка: Getty images

Седалището на голяма руска банка се намира в модерна офис сграда в южната част на Москва. Алексей (името му е променено, б. ред.) е добре платен IT специалист, на 30 години е и е заклет противник на войната срещу Украйна. Поради тази причина още в началото е мислел да напусне Русия, споделя той пред репортер на германската обществeно-правна медия АРД.

"В деня, в който започна войната (24 февруари 2022 г.), излязох на протест вечерта, но хората там бяха два пъти по-малко от полицаите. Тогава разбрах: няма смисъл от митинги повече. И се замислих дали да не напусна страната", спомня си той. Малко преди това младият мъж е сбъднал една своя мечта - купил си е апартамент на изплащане, в който живеел от три месеца, уточнява изданието.

Когато миналата есен започва частичната мобилизация в Русия, Алексей решава, че е време да си тръгне. "Бях възмутен, че държавата може да реши да ме изпрати на война, без аз да мога да откажа", обяснява той решението си.

Още: Специални мъчения за провинилите се в руските обучителни лагери (СНИМКИ)

Първият месец минава като ваканция

Така Алексей, заедно с един негов колега, заминал през септември миналата година. Пред АРД той показва снимки от хаоса, който преживяват на границата – огромно задръстване от хора, които искат да напуснат страната, което ги забавя пет дни.

Алексей пристига в Батуми, намира квартира при свой приятел и оттам работи за руска компания. Първият месец минава като ваканция. Но след това идват първите трудности и тихите съмнения – заради присъединяването на Грузия към западните санкции преводът на заплатата му е затруднен и оскъпен, езиковата бариера, както и усещането, че и най-голямото гостоприемство си има граници.

Преместване в някой от мегаполисите в Западна Европа не е опция за руснака. "Украинците отиват там, защото наистина са в опасност и всички им се радват. Но отношението към руснаците е друго: бързо разбрах, че там никой не ни чака", казва той.

Още: Украинското ПВО сваля собствени дронове за милиони долари: Числата шокират

Напускането на Русия остава без последици

Докато у дома приятелите, познатите и семейството на Алексей продължават да живеят постарому, той има усещането, че неговият живот е паузиран. За ова в края на февруари тази година той се завръща у дома. Веднага си намира добре платена работа като специалист по информационни технологии.

Пред АРД младият мъж казва, че изобщо не съжалява за решението си да напусне Русия: "През целия си живот не съм харесвал Путин. Все още не го харесвам, никога не съм гласувал за него и няма да го направя. Разбира се, че не приемам това, което се случва. Бях против мобилизацията и затова напуснах."

Въпреки че е на 30 години и резервист, Алексей не се страхува, защото е твърде важен в работата си. Дори вече разполага и с писмено потвърждение за това - документ от банката, в която работи, че е освободен от мобилизация. Досега не е имало никакви последствия за него от това, че е решил да напусне страната заради войната, се казва още в публикацията на АРД.

Още: Руснаци, жадуващи да победят Путин, се бият за Украйна: Историята на батальон "Сибир"

 

Източник: Дойче веле

Зеленски към Русия: Пробвайте да ни спрете тока и ще видите какво ще ви се случи

Руска въздушна атака нанесе щети опасно близо до украинска АЕЦ

Кимат и не вярват: Шойгу бълнува пред подчинени за свалени украински самолети (ВИДЕО)

Олексий Данилов: Ракетите ATACMS надхвърлиха очакванията на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Пожар на летище в Русия, взривове в Одеса и Харков (ВИДЕО)

Съветът на ЕС забранява разпространението на четири руски медии

Хиляди осъдени украинци са се съгласили да отидат от затвора право към фронта

Ватикана ще предлага индулгенции през 2025 г.

Путин обсъди патицата по пекински, която е ял в Китай, и френските войски в Украйна (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа