Британското правителство е неподготвено за излизането си от ЕС

3446
Британското правителство е неподготвено за излизането си от ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Лондон започна с тежката задача да преработи правния си ред навреме за Brexit, като високопоставен служител предупреди, че правителството е неподготвено за излизането си от Европейския съюз.

Законопроектът за „развода” ще преформатира съществуващото право на Европейския съюз в британско право, така че ще законите останат същите, когато Великобритания напусне блока. Хилядите законодателни актове могат да бъдат изменени или отменени от британските законодатели.

Преговорите за Brexit може да продължат и повече от две години

Европейската комисия е признава възможността преговорите с Великобритания по отношение на Brexit да продължат повече от две години, съо...

Министърът на въпросите на Brexit Дейвид Дейвис заяви, че новият закон ще гарантира "напълно функционираща правна система" при напускането на ЕС. "Този документ означава, че ще можем да излезем от съюза с максимална сигурност, приемственост и контрол", каза той в изявление.

Въпреки това преработването на повече от 40-годишно законодателство чрез отмяна на Закона за европейските общности от 1972 г. не е малка задача, а опозиционните партии планират промени. "Имаме много сериозни проблеми с подхода на правителството и то не се заеме с нашите въпроси, няма да подкрепим законопроекта", заяви говорителят на основната опозиция за Brexit Кейр Стармър пред The Guardian.

Лидерът на либералните демократи Тим Фарън заяви: "Това ще бъде ад," като се позова на парламентарния дебат, който стартира процедурата на Brexit. Опозиционните партии са особено разтревожени от предложението на правителството да използва специален изпълнителен орган - наречен "правомощията на Хенри VIII" - да прокара закони без пълен парламентарен контрол.

Подкрепена със сделка с 10-те депутати от Северна Ирландия, консервативното правителство на министър-председателя Тереза Мей има работно мнозинство от само 13 от 650-членната Камара на общините, предаде БГНЕС.

Австралия и Великобритания сключват търговско споразумение след Brexit

Австралийският премиер Малкълм Търнубл заяви в Лондон, че страната му ще подпише търговско споразумение с Великобритания веднага след B...

Правителството вече публикува и документи по други важни въпроси, след като беше призовано от преговарящия на Брюксел Мишел Барние да направи това преди по-нататъшните преговори за излизане следващата седмица. "Трябва да знаем по кои точки сме съгласни и по кои точки не сме съгласни, за да можем да преговаряме сериозно", заяви Барние в белгийската столица.

Великобритания надлежно очерта позицията си по отношение на ядрените материали, като страната напуска Европейската общност за атомна енергия, но иска да продължи да работи в тясно сътрудничество с Евратом. Има и документ по съдебните въпроси - значимо препятствие, тъй като Лондон и Брюксел продължават да не са съгласни дали Съдът на Европейския съюз ще продължи да има същата юрисдикция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа