Брюксел влиза под кожата на индустрията за татуировки

5477
Брюксел влиза под кожата на индустрията за татуировки
Снимка: БГНЕС

Ако възнамерявате да си правите татуировка, вероятно това, което най-много ви притеснява, е качеството на дизайна и болката, която трябва да понесете. Но Европейската комисия (ЕК) е загрижена най-вече за потенциалното въздействие върху здравето ви: Брюксел планира да влезе под кожата на индустрията за татуировки, отбелязват в европейската редакция на изданието Politico, цитирани от агенция "Фокус".

Понастоящем няма общоевропейски стандарти за химикалите, които татуистите може да инжектират в кожата на клиентите си. Има строги правила за използването на оцветителите, използвани в козметиката и текстила, но няма официални бариери за тези, използвани в студията за татуировки. Сега обаче Европейската агенция по химикалите е категорична, че в интерес на безопасността на потребителите това да бъде променено.

Мастилото за татуировки е канцерогенно, но регулации няма

Хората по цял свят обичат татуировките. Почти 1/4 от американците и 12% от европейците имат татуировки. Също така по статистика жените ...

Регулирането ще се окаже трудно. Бизнесът не е консолидиран, а заетите в него са групирани в малки фирми. Като цяло, производители произвеждат пигментите за други цели, но татуистите ги използват и за правене на татуировки. „Случва се по-рядко от веднъж годишно някой да попит за химикалите в мастилото, използвано за татуировки“, разказва един от заетите в бизнеса.

От редакцията подчертават, че изследванията за това какви са въздействията от мастилото върху здравето на човека са крайно неясни. Въпреки че за някои от веществата, намерени в мастилата за татуировки, е доказано, че са канцерогенни, не са провеждани проучвания, които да изследват директно връзката между татуировките и рак при хората.

За да се направи преглед на химичните вещества, използвани при татуирането, и да се установят потенциалните рискове, които те представляват, миналата година ЕК поиска от Европейската агенция по химикалите да определи дали те са безопасни за инжектиране под кожата. В края на 2017 г. Агенцията публикува резултатите от изследването си: най-голямото по рода си, включващо преглед на повече от 4 000 химикала, обобщен в документ от 500 страници. По-късно през годината докладът ще бъде представен пред ЕК, която на свой ред ще разполага с три месеца, за да вземе решение дали да приеме на официално ниво съветите, съдържащи се в него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com