Брюкселски атентатор: Накараха ме, аз не бих убил и муха

1234
Брюкселски атентатор: Накараха ме, аз не бих убил и муха

Мохамед Абрини и Осама Крайем - двамата оцелели терористи от атентатите в Брюксел на 22 март, твърдят пред разследващите, че са се отказали да се самовзривят в последния момент, съобщават белгийските медии в петък.

Абрини твърди, че бил "заставен" от братята Ибрахим и Халид Бакрауи да отиде на летище "Завентем". Той заявява, че "не би убил и муха". По неговите думи първоначалният замисъл е бил на аерогарата да бъдат взривени три бомби, пред гишетата за регистрация на пътници за полети към САЩ, Русия и Израел.

Абрини вече призна, че е "мъжът с шапката" от известните кадри от охранителните камери на летището, заснели тримата атентатори.

Местните медии уточняват, че потвърждението за участието му в атентатите е получено с помощта на ФБР. Американското контраразузнаване предоставило на белгийските служби достъп до програма за лицево разпознаване и така било напълно изяснено, че оцелелият от атентата на летището е той, предаде Mediapool.

ИД обяви, че братята Бакрауи стоят зад брюкселските и парижките атентати

Братята Брахим и Халид Бакрауи, които се взривиха при атентата на 22 март в Брюксел, стоят както зад брюкселските атаки, така и зад тез...

Вторият оцелял атентатор - Крайем, заявява при разпитите, че е бил напълно наясно в какво участва, че не е бил в Брюксел случайно, както и че в последния момент е решил "да направи крачка назад".

Крайем е шведски гражданин, потомък на сирийски бежанци, получили статут на закрила в Швеция. Той обяснява, че заедно с Халид Бакрауи се качили в метрото с раници, пълни с взривно вещество. Крайем твърди, че изхвърлил своята раница, но досега тя не е открита. Медиите уточняват, че липсата на раницата запазва опасението за възможен нов атентат.

Вчера белгийски съдия постанови, че Мохамед Абрини и Осама Крайем, заедно с още петима души, задържани заради атаките в Париж и Брюксел, трябва да останат още един месец в ареста.

Сред останалите са мъж, помогнал на ключовия заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам да избяга от Франция в Белгия и четирима души, обвинени за ролята им в атентатите в Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа