България още не се е присъединила към споразумението на ЕС за 1 млн. снаряда за Украйна

4427
България още не се е присъединила към споразумението на ЕС за 1 млн. снаряда за Украйна
Снимка: Getty images

В  понеделник (20 март) ЕС одобри план на стойност 2 млрд. евро за доставка на 1 милион артилерийски снаряда от по 155 мм на Украйна, като това важи за следващите 12 месеца. Според дипломатически източници, които бяха цитирани от БНР, България е подкрепила пакета, но от официалното съобщение на Европейската агенция по отбрана (EDA) се вижда ясно, че страната ни не е сред 18-те държави, положили подпис под документа.

Проектът за съвместно закупуване на боеприпаси в помощ на Украйна и за попълване на националните запаси на държавите членки е бил подписан от Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словакия, Швеция и Норвегия (която не е член на ЕС).

САЩ обявиха военна помощ за Украйна за още 350 млн. долара

Администрацията на американския президент Джо Байдън е разрешила отпускането на допълнителна помощ за сигурността на Украйна в размер н...

В официалното съобщение пише, че "още държави членки вече изразиха намерението си да се присъединят към инициативата скоро след провеждане на национални процедури". Не е ясно дали България е сред тях, както и какви са процедурите - вероятно в нашия случай се визира одобрение от парламента.

Вчера служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви от Брюксел, че България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ за Украйна.

Проектът на EDA открива пътя за държавите членки на ЕС и Норвегия да продължат по два пътя - двугодишна ускорена процедура за 155-милиметрови артилерийски снаряди и 7-годишен проект за придобиване на множество видове боеприпаси.

Той е озаглавен "Съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси" и беше създаден за рекордно кратко време от EDA в отговор на призива за колективно и по-бързо възлагане на такива поръчки чрез координиране и съгласуване на договори с европейската отбранителна промишленост. Проектът осигурява солидна рамка за намерението на държавите членки съвместно да закупят спешно необходимите боеприпаси за Киев. Този документ изпраща ясно послание към промишлеността и укрепва подкрепата на ЕС за Украйна срещу агресивната война на Русия, става ясно от официалното съобщение на европейската агенция.

Словакия става втората страна, която ще изпрати изтребители МиГ-29 на Украйна

Правителството на Словакия одобри изпращането на изтребители МиГ-29 на Украйна. Новината съобщи днес словашкият премиер Едуард Хегер.&n...

Общото възлагане на обществени поръчки е най-добрият вариант за постигане на намаление на разходите поради икономии от мащаба, като същевременно позволява на държавите членки да закупуват боеприпаси в съответствие с националните си нужди и да подкрепят Украйна. Споразумението, което е гъвкаво и всеобхватно по своя характер, позволява на всички останали държави членки на EDA да се присъединят към инициативата на по-късен етап.

ОЩЕ: Стоянов: Българската армия ще се възползва от увеличаванeто на производството на боеприпаси

В навечерието на неофициалната среща на Съвета на министрите на отбраната на ЕС, която се проведе в Стокхолм на 7 и 8 март, ръководителят на EDA Жозеп Борел очерта три взаимно допълващи се насоки за доставка на повече артилерийски боеприпаси и за по-бързото им доставяне. Първо, да се помогне на държавите членки да изпратят такива боеприпаси от националните запаси. Второ, да се увеличи търсенето и бързо да се премине към съвместни поръчки за 155-мм снаряди и, трето, да се увеличи производственият капацитет на европейската отбранителна промишленост.

Проектът на EDA очертава пътя за изпълнение на второто направление, като осигурява ускорена процедура, позволяваща опростяване на тръжния процес и сключване на договори в кратки срокове. Възстановяването на разходите на държавите членки може да се извърши чрез Европейския механизъм за мир (ЕМП) - извънбюджетен инструмент на ЕС в подкрепа на Общата външна политика и политика на сигурност на блока.

Призракът на конфликта витае над Черно море

Сблъсъкът на разузнавателен дрон MQ-9 Reaper на Военновъздушните сили на САЩ и руския изтребител Су-27 над Черно море е последният и мо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа