Бъсеску няма да ратифицира нов заем от МВФ

9945
Бъсеску няма да ратифицира нов заем от МВФ
Снимка: Getty Images/Guliver

Румънският дясноцентристки президент Траян Бъсеску заяви в понеделник, че няма да ратифицира сделката за нов заем от Международния валутен фонд и Европейската комисия, тъй като се противопоставя на въвеждането на нов данък върху горивото, предаде Ройтерс, предаде Стандарт нюз.

Правителството договори заем от 4 милиарда евро с МВФ и Европейския съюз преди няколко месеца, а МВФ приключи първата си оценка през ноември. Фондът одобри заедно с кабинета на премиера Виктор Понта бюджетен план за догодина, който включва известно увеличение на заплатите в държавния сектор и на пенсиите, но също и вдигане на данъци, включително въвеждането на нов данък върху горивото.

Тройката кредитори запорира средствата за Гърция

Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд, които са основните кредитори на Гърция, са напуснали стр...

Стабилизационният заем трябваше да бъде официално одобрен от изпълнителния съвет на МВФ по-късно тази година.

"За пръв път отказвам да подпиша меморандум (за заем от МВФ), договорен от правителството, това е безпрецедентно", каза Бъсеску пред репортери късно в понеделник. При това положение документът не може да бъде внесен за одобрение в МВФ, защото това е международно споразумение, за което одобрението на президента е задължително, поясни той.

Пред "Медиафакс" Понта каза, че на практика Румъния вече няма споразумение с МВФ и Европейската комисия. След коментара му президентството излезе с по-умерено съобщение, в което заяви, че Бъсеску е поискал само една единствена клауза да бъде предоговорена.

В разгара на финансовата криза Бъсеску одобри споразумение за международна помощ, договорено от предишното дясноцентристко правителство на политическите му съюзници, което доведе до намаляване на заплатите в държавния сектор и данъчни увеличения.

Лагард предупреди САЩ, че могат да вкарат света в рецесия

С неразбирателствата си около бюджета и тавана на дълга, американските законодатели рискуват да причинят щети на целия свят, които може...

В понеделник обаче той каза, че Румъния сега е в много по-добро финансово състояние и не се нуждае от вдигане на данъците.

Очаква се, че утре румънският парламент ще започне да обсъжда бюджета за 2014 г. По румънските закони Бъсеску, който се закани да не подпише закона за бюджета, може да го върне веднъж в парламента, но в крайна сметка не може да го блокира и да попречи на влизането му в сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com