Чолаку иска уволнения заради драстични случаи на малтретиране на възрастни хора в Румъния

754
Чолаку иска уволнения заради драстични случаи на малтретиране на възрастни хора в Румъния

Румънският премиер Марчел Чолаку поиска уволнения във връзка със случая с измъчваните в домове за грижи възрастни хора, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

В началото на правителственото заседание днес Чолаку поиска уволнение на ръководството на Националната агенция за плащания и социална инспекция и на Окръжната агенция в Илфов след разкрития тази седмица случай на нехуманно и унизително отношение спрямо възрастни хора, настанени в домове за грижи в окръг Илфов в съседство на букурещката голяма община.

ОЩЕ: Възрастни хора от старчески домове в Румъния били измъчвани, бити и държани гладни

Над 100 възрастни хора бяха спасени при акция тази седмица от няколко приюта във Волунтари (окръг Илфов), където обитателите, много от които в неравностойно положение, са били бити, държани гладни и принуждавани да работят. Петдесет и шест възрастни хора бяха откарани в болници в Букурещ, а четирима от тях бяха оставени за лечение.

По случая бяха задържани 24 души, но трибуналът на Букурещ наложи мярка предварителен арест само на четирима от тях, а на останалите наложи съдебен контрол или ги остави на свобода, докато трае разследването.

Според следователите от началото на ноември 2020 г. в окръг Илфов са били сформирани две организирани престъпни групи с цел експлоатация на уязвими лица и такива в неравностойно положение. Жертвите са били подложени на нехуманно и унизително отношение чрез принуждаване към безплатен труд, лишения и физическо насилие. Възрастните хора са били лишавани от адекватна храна и лекарства.

Премиерът Марчел Чолаку подчерта на правителственото заседание днес, че става дума за възрастни, болни и уязвими хора, които на практика са били измъчвани, вместо да им се помага.

"Смятам, че тази организирана престъпна група, със съучастието на някои длъжностни лица, трябва да бъде подведена под отговорност възможно най-скоро. И призовавам министъра на труда още днес да уволни ръководството на Националната агенция за плащания и социална инспекция и на Окръжната агенция в Илфов“, каза премиерът. Той напомни, че тези агенции имат ясни правомощия за контрол и разрешаване на дейността на центрове за грижи.

Ремонтират старческите домове до януари 2025 г., затварят тези за хора с увреждания

Пълен ремонт на старческите домове до 1 януари 2025 г. и закриване на тези за хора с увреждания до 2035 г. Това е заложено в плана за в...

Чолаку посочи, че министърът може да покаже снимки по случая, според които „тези центрове са петзвездни хотели“, докато реалността, която е била открита там, е съвсем друга.

Премиерът призова Окръжния съвет на Илфов и кметството на трети район спешно да освободят от длъжност ръководителите на местните генерални дирекции за социални грижи, тъй като "те отговарят за предоставянето, администрирането и сключването на договори за социални услуги, за качеството на предоставяните услуги, както и за финансовия и техническия контрол на сключените договори".

Чолаку поиска също да бъде уволнен председателя на Националния орган за защита на правата на хората с увреждания, тъй като тази институция има контролен орган и ясни правомощия да контролира какво се случва в тези центрове за грижи.

“Отбелязваме, че вече има три институции, една местна и две централни, които са имали контролни правомощия и сме се озовали в ситуацията, в която се намираме. Ще помоля министъра на правосъдието да проведе много ясен разговор с ръководството на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма, така че това разследване да бъде приоритет", заяви министър-председателят.

Той помоли също така министъра на вътрешните работи да поиска от румънската полиция да изясни защо не са предприети никакви действия, след като тези факти са били известни отдавна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа