Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки ранени полицаи след сблъсъци в Кьолн

27 октомври 2014, 13:37 часа • 15622 прочитания

Четиридесет и четири германски полицаи са били ранени при сблъсъците с хулигани вчера по време на организирана от крайната десница демонстрация в Кьолн, предадоха AFP и ТАСС.

Задържани са двадесетина протестиращи, прибягнали до насилие, съобщи говорител на полицията в западния германски град. Няколко часа след митинга хулигани са продължавали да нарушават реда в центъра на града. Демонстрацията беше свикана от крайнодясната ислямофобска партия "Народно движение за Северен Рейн - Вестфалия", от името на група, наречена "хулигани срещу салафитите".

Най-малко 4 хиляди хулигани и крайнодесни активисти откликнаха на призива, събирайки се на митинг, преминал в напрегната атмосфера с призиви като "чужденците вън". Полицията, която се опитваше да насочва пътя на шествието и да избегне инциденти с 500-те контрапротестиращи, е трябвало да прибегне до сълзотворен газ, водни струи и палки, за да овладее ситуацията. Полицаите бяха замеряни с бутилки, камъни и бомбички, а полицейски автомобил беше преобърнат, и хулиганите се опитаха да превземат с щурм отцепената сграда на гарата. В средата на този месец местният представител на полицейския синдикат Ерих Ретинхаус съобщи в интервю за вестник "Кьолнер щат анцайгер", че полицията е забелязала известна радикализация сред хулиганите, предимно в десния спектър.

Те се опитват да използват международните събития, за да се представят за "добрите", които се борят срещу ислямизма, в опит да спечелят поддръжници, обясни той.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес