Дигиталните войници на Путин: Как блогърите се превърнаха в основен играч в руската военна машина

1977
Дигиталните войници на Путин: Как блогърите се превърнаха в основен играч в руската военна машина
Снимка: Getty Images

Убийството на Владлен Татарски осветли отчасти мрачния свят на военните блогъри, подкрепящи нашествието на Русия, и огромната роля, която играят в пропагандната машина на Москва. Татарски, чието истинско име е Максим Фомин, загина в неделя при експлозия в кафене в Санкт Петербург, където се появяваше като гост на провоенна група. Той беше известен с подкрепата си за войната срещу Украйна и боса на наемническата групировка Вагнер Евгений Пригожин – както и с остри критики към провалите на Москва на бойното поле, пише в свой анализ CNN.

Въпреки че беше виден глас с повече от 500 000 абонати на неговия канал в Telegram, той със сигурност не беше единственият с влияние. Русия наложи затварянето на последната от своите останали независими медии малко след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Всяко отразяване на конфликта в руските държавни медии е строго контролирано от Кремъл. Чуждите медии са блокирани и повечето опозиционни журналисти са или в затвора, или извън страната. Прокремълски коментатори като Татарски, които понякога се наричат ​​"военкори" от "военни кореспонденти", запълниха част от този информационен вакуум. "Военните блогъри в Русия днес предоставят много мътна услуга, но въпреки това услуга. Те наистина са единствените, които следят какво се случва на фронтовата линия", казва Кандис Рондо, директор на програмата Future Frontlines към New America Foundation, пред CNN.

Анализ: Западът още не казва категорично какво значи победа в Украйна

Западът все още не е определил целите на конфликта в Украйна и това твърде много поставя разбирането за победа и поражение в абстрактни...

Руснаците показаха разпит под натиск на задържаната за взривения блогър (ВИДЕО)

Много от руските военни блогъри имат дълбоки източници в държавните въоръжени сили, групата "Вагнер" или сред проруските сепаратисти в Източна Украйна, което им дава несравним достъп до информация. Самият Татарски е роден в Украйна, според сведенията се е сражавал с руските сепаратисти в Донбас в източната част на страната и е имал близки връзки с ЧВК "Вагнер". Той също така е имал криминално минало: според съобщения в руските медии и негово собствено признание той е лежал в затвора за банков обир. "Очевидно те имат много предубедена представа за войната. Но те са критични за разбирането на случващото се поне от едната страна на потока", добавя Рондо.

Руслан Трад, постоянен сътрудник за изследване на сигурността в Лабораторията за цифрови съдебни изследвания на Атлантическия съвет, казва пред CNN, че общността на блогърите е обединена помежду си, но също така често се свързва с руското министерство на отбраната и други агенции за сигурност. "Тези хора се познават, често пътуват до едни и същи дестинации, общуват и имат затворена система. Татарски заемаше значително място в тази общност", казва той. "В същото време той беше и критик на руския офицерски корпус и висшия ешелон, който взема решения за военни действия. Понякога неговият анализ предизвикваше вълна от негативни реакции сред офицерите, защото той, като твърд защитник на Русия и нейната армия, искаше да види тази армия по-успешна, отколкото всъщност беше", добавя Трад.

Ултранационалистически произход

Много от блогърите, включително Татарски, работят от няколко години, отразявайки военните операции на Русия и Вагнер в Близкия изток и Африка, както и конфликта в Донбас, който започна през 2014 г. Те изиграха важна роля в подклаждането на подкрепа за по-широката война срещу Украйна. "Те са поставили на постоянна диета от провоенна, антизападна и антиукраинска пропаганда крайно десните елементи в Русия вече много години. И те по много начини популяризираха марката "Вагнер" и руския начин на война", казва Рондо.

Бивш приближен до Путин с интересни разкрития за него (ВИДЕО)

Владимир Путин е бил хоспитализиран в Централната клинична болница през април 2022 г., след като Украйна отказа да капитулира във война...

Обвиниха Дария Трепова заради взривения руски пропагандист (ВИДЕО)

Влиянието на блогърите нарасна след пълномащабното нахлуване в Украйна миналата година и последвалото потискане на западните социални медийни платформи като Twitter и Instagram в Русия. "Всички те заедно започнаха да се преместват в Telegram и след това съдържанието им започна да се чете много повече около април, май миналата година, когато руснаците започнаха да изпитват много военни неуспехи", обяснява Катерина Степаненко, руски анализатор в Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната, съобщава CNN.

Русия се опита, но не успя, да блокира Telegram преди това, след като основателите му отказаха да предоставят ключове за криптиране на ФСБ – руската агенция за сигурност. Кремъл отмени официалната забрана на платформата за съобщения през 2020 г. Много от най-популярните военни блогове Telegram канали имат корени в ултранационалистически движения. Идеите, които разпространяват, не са непременно нови, но сега достигат до много повече хора благодарение на технологията.

Трад казва, че значителна част от публиката на блогърите включва крайнодесни поддръжници, националисти, езичници и крайни православни християни. "По много критерии аудиторията на каналите в Telegram съвпада с тази, разпространявана в Съединените щати от крайнодесни групи и общности на теоретици на конспирацията", казва той, добавяйки, че тяхната аудитория не е ограничена до Русия. "Хора като Татарски служеха като пропагандисти и техните почитатели могат да бъдат намерени далеч в Западна и Централна Европа", добавя Трад.

Свободен за критика

Украинските военни плениха редкия руски всъдеход "Витяз", създаден за арктически условия (ВИДЕО)

Украинските военни заловиха на предна линия редкия руски верижен всъдеход ДТ-10 "Витяз", който е създаден специално за арктически услов...

За разлика от руските държавни медии, много от най-влиятелните военни блогъри не се свенят да критикуват Москва за нейните поражения на бойното поле, включително изтеглянето от Херсон през ноември или проточилата се битка за Бахмут. Степаненко казва, че неуспешното преминаване на река Сиверски Донец, което доведе до провал на руската офанзива в Източна Украйна миналия май, е ключов момент за възхода на тези блогъри. "Руското министерство на отбраната не го призна, те не говореха за това в редовното си отразяване и блогърите внезапно се превърнаха от тази малка група, която отразяваше националистически теми и руски конфликти по света, в източник на информация в Русия", каза тя.

Има голяма разлика между начина, по който руските власти се отнасят към тези блогъри, колкото и критични да са към ръководството, и всеки друг, който се осмелява да говори срещу кампанията на Москва в Украйна. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза в неделя, че благодарение на Татарски и други военни блогъри "светът вижда достоверни и оперативни кадри и научава информация за случващото се в Украйна".

И все пак руските власти също така раздават сурови присъди на всеки, който съобщава за зверствата, за които се твърди, че са извършени от руските войски в Украйна. През декември опозиционният активист и критик на Кремъл Иля Яшин беше осъден за разпространение на "фалшива информация" за руската армия, след като съобщи за кланетата в Буча, и изпратен в затвора за осем години и половина. Мария Пономаренко, друга журналистка, беше осъдена на шест години затвор за публикация в Telegram за руския въздушен удар срещу театъра в Мариупол, който уби стотици и за който руските власти отричат ​​отговорност.

Степаненко каза, че макар блогъри като Татарски често да критикуват начина, по който Русия провежда военните си операции, те са сред най-твърдите поддръжници на самата война. "Те са единствените, които изрично казват, че имаме нужда от тази война, за да оцелеем. Нуждаем се от тази война, за да продължим да възстановяваме величието на Руската империя", каза тя и добави, че докато повечето руснаци остават безразлични към случващото се в Украйна – стига да не ги засяга лично, Кремъл може да разчита на блогърите да продължават да бият военните барабани. "Те имат много силно идеологическо мислене. Те виждат Русия като държава победител в този конфликт. И тяхната цел е Русия да спечели и завладее цяла Украйна и дори потенциално да се бие с НАТО", добавя тя.

Набиране на персонал

Киев: Руснаците, които не напуснат Крим доброволно, ще бъдат експулсирани оттам

Тези руски граждани, които не успеят да напуснат незаконно анексирания от Русия полуостров Крим преди неговата деокупация от украинскит...

Блогърите също изиграха ключова роля в груповото финансиране и набирането на материална подкрепа за войната. Степаненко каза, че те са били от съществено значение при набирането на военни от години, като са набирали бойци за хибридните военни операции на Русия и "Вагнер" в Сирия и Африка. "Блогърите рекламират усилията на Путин за набиране на персонал, който той се опитва да разшири сега поради колебанието си да обяви втора вълна на мобилизация", добавя Степаненко.

Според Рондо много от блогърите в ултранационалистическото пространство също имат силна подкрепа от някои от най-богатите хора в Русия. А това ги прави още по-могъщи. "Човек е склонен да мисли, че Путин е този дяволски човек, който контролира всички неща вътре и извън Кремъл. Това донякъде е вярно. Той определено има много власт над държавните агенции. Той има голяма власт над бизнес предприятията в цялата страна и следователно над богатството на страната", каза тя. "Но тук има нещо по-дълбоко. Руската олигархия, нейната мафиотска класа и нейната класа на сигурността започнаха да се сливат до точката, в която не можете да ги разплетете една от друга и те се нуждаят една от друга", добавя Рондо.

Но докато тяхното влияние е нараснало значително през последната година, Трад смята, че атаката срещу Татарски вероятно ще предизвика промяна в движението. Официални канали, свързани с Вагнер и Пригожин, вероятно ще се опитат да се разширят в неговото пространство и да се опитат да го използват, за да достигнат до по-широка публика, добавя той.

Но това ще служи и като предупреждение, категоричен е Трад. "В Русия този кръг от блогъри, кореспонденти и офицери се чувстваха много сигурни – до такава степен, че нямаше никакви проверки на събранията, за да се види дали някой носи нещо, което може да бъде използвано срещу събралите се", обяснява той.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа