Джонсън на разстояние 15-20 гласа от Brexit

2795
Джонсън на разстояние 15-20 гласа от Brexit
Снимка: Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън изрази увереност, че в събота Камарата на общините ще одобри споразумението за Брекзит, която той договори с лидерите на ЕС, предаде BBC.

"Дълбоко съм убеден, че когато моите колеги в парламента проучат това споразумение, те ще пожелаят да гласуват за него в събота и през следващите дни", каза Джонсън пред репортери в Брюксел.

Сасоли: Приемаме споразумението за Brexit, ако го одобри Лондон

Европейският парламент е готов да ратифицира новото споразумение за Brexit до напускането на Великобритания на 31 октомври, ако то бъде...

"Има много добра възможност за депутатите в Камарата на общините да изразят демократичната воля на народа, както сме искали много пъти да го направим, и да осъществят Брекзит", заяви той и добави: "Не мисля, че има някаква възможност за отлагане. Трябва да се справим и да приключим до 31 октомври".

Американската консултантска компания "Юрейша груп" (Eurasia Group) прогнозира, че издействаната от британския премиер сделка може да бъде отхвърлена с малка разлика от Камарата на общините.

"Без Демократическата юнионистка партия (ДЮП) изглежда на Джонсън няма да стигат между 15 и 20 гласа за необходимите 320 за гарантиране на победата", твърди компанията, специализирана в оценка на политическите рискове. Според нея от днес до събота усилията на Джонсън ще се съсредоточат в "ухажване" на евроскептиците от т.нар Европейска изследователска група (European Research Group - ERG), бившите консерватори и лейбъристите в парламента.

ДЮП е против отстъпките, които направи на ЕС по отношение на митническите проверки на мястото на влизане в Северна Ирландия.

Заместник-председателят на партията Найджъл Додс обвини премиера, че „е твърде нетърпелив, за да постигне сделка на всяка цена“. 

Фон дер Лайен подкрепи новата сделка за Brexit

Избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепи новото споразумение за Brexit и отбеляза, че то предвеща...

Премиерът трябва също да убеди торите-брекзетиери, загрижени за защитата на работниците и околната среда в новата сделка. Той отрече, че ще срещне същата съдба като предшественика си Тереза Мей, която многократно не успя да постигне сделка за Brexit чрез Парламента.

Апелирайки към ДЮП, на която правителството разчита за подкрепа с ключови гласове, той настоя Великобритания да напусне ЕС „като едно Обединено кралство“ и „да решим бъдещето си заедно“.

По-рано Додс заяви, че очаква "масов вот" срещу сделката на Джонсън в събота в Камарата на общините – и се очаква ДЮП да "играе решаваща роля" при изменение на законодателството.

Новата сделка до голяма степен е същата като тази, договорена от Тереза Мей миналата година, но премахва противоречивата клауза за предпазен механизъм, за която критиците твърдят, че би могла да остави Великобритания безкрайно обвързана с митническите правила на ЕС, коментира BBC.

Сега Северна Ирландия ще остане в митническия съюз на Обединеното кралство, но ще има и митнически проверки на някои стоки, преминаващи през път Ирландия и единния пазар на ЕС.

Първи реакции на сделката за Brexit: Европа я приема, Великобритания - не (ВИДЕО)

Имаме сделка за Brexit, обаче... Преди тя да стане факт трябва да бъде ратифицирана от британския и Европейския парламент, да бъде одо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа