Джулиан Асандж обмисля да се предаде

11321
Джулиан Асандж обмисля да се предаде
Снимка: Getty Images / Guliver

Основателят на сайта WikiLeaks ("Уикилийкс") Джулиан Асанж обмисля възможността да напусне посолството на Еквадор в Лондон и доброволно да се предаде на полицията. Информацията съобщи РИА-Новости, позовавайки се на британския телевизионен канал "Скай Нюз".

В следващите часовe австралиецът планира да даде пресконференция, на която се очаква да направи важното изявление. През последните две години той не е напускал територията на посолството на Еквадор в британската столица, където потърси убежище на 19 юни 2012 г., за да избегне екстрадиране до Швеция, информира БГНЕС. 

Асандж заминава за Швеция само като политически бежанец

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж може да отиде в Швеция, само ако получи документ за политически бежанец, съобщи във вторн...

Създателят на WikiLeaks е заподозрян в сексуални престъпления. Самият Асанж отхвърля всички обвинения, настоявайки, че те са "политически мотивирани".

Ако Стокхолм го депортира в САЩ, Асанж е изправен пред 35 години затвор по обвинения в шпионаж и публикуване на класифицирани документи на Държавния департамент.

Британските власти твърдят, че 43-годишният Асанж ще бъде арестуван веднага щом напусне посолството.

На 16 август се навършиха две години, откакто Еквадор даде политическо убежище на австралиеца, но той все още не може да замине за латиноамериканската страна. Край сградата на посолството денонощно дежурят по трима полицаи, които са готови да го арестуват, ако се опита да напусне дипломатическото представителство.

Асандж създава партия "Уикилийкс"

Основателят на сайта „Уикилийкс” Джулиън Асандж формира политическа партия за участие в планираните за тази година избори з...

В събота излезе информация, че Асандж има сериозни проблеми със сърцето. Посолството на Еквадор многократно е молило британските власти да позволят той да бъде откаран в болница, но до момента няма разрешение за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа