Доклад: Десните екстремисти са реална заплаха в Белгия

1452
Доклад: Десните екстремисти са реална заплаха в Белгия
Снимка: iStock/Guliver

Организацията за анализ на заплахите в Белгия (OCAD) предупреди, че десният екстремизъм обезпокоително набира скорост, и социалните медии са агрегатор за разпространение на такива идеи.

Въпреки че джихадизмът все още представлява основната заплаха в Белгия, годишният доклад на OCAD установи, че има „стръмно нарастване“ на дясната екстремистка идеология.

Според годишния доклад на OCAD, повишената активност на десните екстремисти в интернет, включително в Белгия, показва опасността, която произтича от тях, съобщава „De Morgen“.

Организацията предупреждава, че интернет играе важна роля като онлайн място за срещи на хора с такива крайни идеологии.

В доклада изрично се споменава, че мемовете - онлайн колажи от снимки, обикновено с ироничен подтекст, с цел шега, са начин за „разпространение на фанатичен расизъм“ и конспиративни теории.

Въпреки че интернет и социалните медии се използват и за разпространение на радикални ислямистки идеи, OCAD подчертава, че дясно-екстремистката мрежа има по-видимо онлайн присъствие, което улеснява контактите на младите хора с дясната екстремистка пропаганда.

Тази година десният екстремизъм и опасността, която представлява, се превърнаха в пряка заплаха за Белгия, след като бившият кариерен военнослужещ Юрген Конингс, който беше посочен като потенциално опасен екстремист в Съвместната база данни (GGB), открадна боеприпаси от армейска база и изчезна за около месец.

След изчезването и смъртта му хиляди хора се събраха в социалните медии, по-специално на Фейсбук страницата „Als een achter Jürgen“, за да подкрепят каузата му, да защитят позицията му и да организират мълчалив марш за него.

70% от германците смятат десния екстремизъм за сериозна заплаха

Около 70 процента от германците смятат десния екстремизъм за сериозна заплаха, сочат резултатите от анкета, поръчана и публикувана от ...

GGB, създаден след терористичните атаки през 2016 г., показва увеличаване на броя на хората с десни екстремистки идеологии.

Докладът подчертава, че това се дължи и на нарастващото внимание към десния екстремизъм сред службите за сигурност, което означава, че потенциално заподозрени хора се забелязват и проследяват по-бързо.

В доклада се подчертава, че в Белгия джихадизмът все още съществува, но след 2016 г. начинът му на работа се е променил. Чуждестранните терористични бойци и терористични клетки, контролирани от по-големи организации като ИД, вече не са основната грижа – те са заменени от „самостоятелни играчи“, които радикализират и сами създават планове.

Междувременно OCAD споменава ролята на социалните медии за разпространението на фалшиви новини и други видове конспиративни теории, особено когато става въпрос за коронавируса и информация относно пандемията.

Службата подчертава, че те също не са безобидни и посочи движението QAnon, което произхожда от САЩ и което се фокусира върху необоснованата теория, че президентът Тръмп води тайна война срещу елитни почитащи сатанисти педофили в правителството , бизнеса и медиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Двуцифрено число загинали в срутилия се след взрив блок в Белгород (ВИДЕО)

Дневен рекорд: Абсурдно число убити и ранени руски войници в Украйна

Русия има тактически успех в Харковска област: Признание на украинския генщаб

Пак пожар заради дронове: Действителността в Русия (ВИДЕО)

Стана ясно колко души са починали от наводненията в Бразилия

Полша укрепва оградата по границата с Беларус

Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 13.05 - Рокади по върховете на руската отбрана

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com