Доклад: Европейският съюз трябва да преразгледа енергийната си и климатична политика

1920
Доклад: Европейският съюз трябва да преразгледа енергийната си и климатична политика
Снимка: EC - Audiovisual Service

Първият етап от срещата на държавните и правителствени ръководители на ЕС завърши късно снощи в Брюксел, съобщава ТАСС. Първият ден беше посветен на блокиращите преговори между ЕС и Обединеното кралство за оттеглянето му от общността (Брекзит) и борбата срещу глобалните климатични промени. Както дипломатически източник информира преди това, днес (16.10.20 г.) лидерите ще обсъдят външнополитически теми, включително ситуацията в Беларус, конфликта в Нагорни Карабах, изострянето на отношенията с Турция и отношенията с Русия в контекста на инцидента с Алексей Навални.

"Държавите от ЕС трябва да си поставят по-амбициозна цел за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г., за да може общността да стане неутрална по отношение на климата до 2050 г." Това се посочва в изявлението на държавните и правителствени ръководители на ЕС, разпространено след обсъждането на проблема с изменението на климата. „За да постигне целта за неутралност на климата до 2050 г. в съответствие с Парижкото споразумение, Европейският съюз трябва да повиши нивото на своите амбиции за следващото десетилетие и да преразгледа своята енергийна и климатична политика“, се казва в него. В документа се казва, че лидерите на ЕС обсъждат по-специално предложението на Европейската комисия за намаляване на въглеродните емисии с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

ЕС въведе санкции срещу Русия заради случая Навални

Европейският съюз съгласува санкции срещу Русия заради отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, съобщи „Дойче веле&rdquo...

В проекти за зелена енергия ЕК възнамерява да инвестира до 30% от програмата си за икономическо възстановяване в размер на 750 милиарда евро, изчислено приблизително за периода до 2027 г., според информационната агенция. В допълнение, законодателството в областта на климата ще бъде преразгледано в ЕС следващото лято, за да се постигне тази цел.

Междувременно, министър-председателят на България Бойко Борисов изтъкна, че разчетите на страната ни са за постигане на до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г. „Това беше предела на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван“, отбеляза Борисов. Думите му обаче са в ярък контраст с изреченото от заместник-енергийния министър Жечо Станков от конференцията "Европейската зелена сделка и българският енергиен преход". Той заяви, че можем да съкратим емисиите с 49% и няма да засегнем Маришкия басейн. За базова година се взема 1990 г., а вече не работят големи предприятия като "Кремиковци", които тогава все още работеха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа