Две седмици преди изборите: Меркел води убедително

1327
Две седмици преди изборите: Меркел води убедително
Снимка: Getty images/Guliver

Двете седмици, които остават преди изборите за германски парламент, са от решаващо значение, тъй като голяма част от избирателите все още не са решили за кого ще дадат своя глас. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в обширно интервю пред в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, където засегна редица от най-актуалните глобални теми.

"Тези четиринадесет дни ще бъдат решаващи, защото хората обикновено вземат решение в последния момент”, посочи тя.

Според последните проучвания на общественото мнение, съюзът Християндемократически съюз/ Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС), чийто лидер е Меркел, се подкрепя от 37% от гласоподавателите. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) може да разчита на 24%.

Изборите за Бундестаг са насрочени за 24 септември. Канцлерът отново критикува политиката на турския президент Реджеп Ердоган и призна, че преговорите за присъединяването на Турция към ЕС могат да бъдат прекратени. "Анкара все повече се отчуждава от Европа и нейните ценности", заяви тя.

Меркел заплаши със санкции страните, отказващи да приемат бежанци

Страните, които не участват в схемата за бежанските квоти, биха могли да бъдат лишени от помощи в други области, заяви германският канц...

Според Меркел, бъдещите отношения с Анкара ще бъдат обсъдени на равнище ЕС през октомври. Тя каза, че арестуването на германски граждани в Турция е "значимо и неприемливо" от страна на Анкара, предаде БГНЕС.

"Трябва внимателно да обмислим действията си, но разполагаме с много възможности", твърди Меркел.

Отношенията между Германия и Турция се влошиха под влияние на редица фактори. Един от тях е задържането на германски граждани, сред които журналиста на вестник "Ди Велт" Дениз Юджел, преводачът Мешале Толу и активистът по правата на човека Петер Щойтнер. Според германското външно министерство, някои от задържаните са заподозрени в подкрепа на организацията на ислямския проповедник Фехтулах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат от 15 юли миналата година.

Страните, които не участват в схемата за бежанските квоти, биха могли да бъдат лишени от помощи в други области, изтъкна още германският канцлер.

"Ако няма солидарност за миграцията, няма да има и в други области - и това би било лошо за европейското единство", каза тя.

Меркел смята, че на ЕС му липсва солидарност

Европейският съюз трябва да проявява солидарност, за да може да има влияние на международната сцена и да може да се бори с тероризма и ...

"Ако успеем да се борим с причините за масовата миграция, ефективно да защитим нашите граници, да създадем партньорство за развитие с Африка и да спрем контрабандистите, тогава неразбирателството със управляваната и законна миграция ще бъде премахнато", обобщи Меркел.

Канцлерът също така подкрепи сътрудничеството с милиции в Либия, с което да се блокират контрабандистите на бежанци към Европа.

"Правилно е да разбием тези икономически структури и да спрем изминаването на този толкова опасен средиземноморски маршрут", смята тя.

Коментарът й се чете като предупреждение към източноевропейските държави, които получават милиарди евро нетни ползи от членството в ЕС - за разлика от страните с нетни вноски, като Германия. Източните правителства миналата седмица реагираха гневно на решение на съда, изискващо от тях да приемат част от търсещите убежище, временно настанени в Гърция и Италия, а Унгария и Словакия не успяха да блокират схемата за квоти, договорена в Брюксел преди две години.

През септември 2015 г. Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС реши да премести 160 000 бежанци от лагери в Гърция и Италия в други държави-членки на ЕС въз основа на задължителни квоти.

Ердоган: Ситуацията в Европа е като тази преди Втората световна война

Турският президент Реджеп Ердоган отново се разгневи на германски политически лидери, като косвено ги обвини във фашизъм. Без да назова...

Германският лидер отбеляза още, че Германия ще даде своя принос за дипломатическия натиск за спирането на ядрените оръжия и ракетите в Северна Корея, подобно на споразумението с Иран по-рано.

"Бих казала "да" веднага, ако бъдем поканени да се присъединим към преговорите", каза тя.

Разговорите между Иран и шест световни сили завършиха с Техеранския договор от 2015 г., чиято цел беше ограничаване на иранската ядрена програма в замяна на вдигането на някои от санкциите.

"Бих могла да си представя подобен формат за разрешаване на конфликта в Северна Корея. Европа и особено Германия трябва да са готови да дадат много активен принос", посочи Меркел.

Тя заяви, че вече е провела телефонни разговори с лидерите на Франция, САЩ, Китай, Южна Корея и Япония през изминалата седмица и се очаква да говори в понеделник с руския президент Владимир Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа