Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Едва 10% от от бежанците, влизащи в Германия, попадат под контрола на властите

21 декември 2015, 19:35 часа • 6181 прочитания

Това е твърде малко, за да има каквато и да е сигурност на границите, предупреди синдикатът на граничните полицаи в Германия, съобщава БНР.

Още в началото на декември германският Синдикат на полицията е изпратил писмо до канцлера Ангела Меркел, в което се изразява голямото безпокойство от това положение. Заместник-директорът на синдиката Йорг Радек предупреждава, че полицията от месеци няма капацитета да изпълнява задълженията си, да предотвратява заплахи и да преследва нарушители. "Осъществили сме контрол по отношение на едва 10 процента от бежанците", отбеляза той.

Това прави невъзможно събирането на сведения за евентуално използване на бежанския поток от терористи. Според Радек това представлява огромна опасност за сигурността на държавата.

В същото време германската полиция настоя за единично разглеждане на всеки иск на бежанец за получаване на бежански статут, особено, след като европейската служба за охрана на границите Фронтекс разкри, че голяма част от сирийските паспорти са фалшифицирани.

От няколко месеца Германия затяга правилата за даването на бежански статут, като всеки, който не отговаря на изискванията, бива експулсиран незабавно. През декември броят на върнатите обратно чужденци е нараснал двойно.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес