X
 
 

ЕК даде 2 месеца на Полша за реформа на съдебната реформа

690 0
photo of ЕК даде 2 месеца на Полша за реформа на съдебната реформа
Снимка: iStock/Guliver
Европейската комисия е дала на Полша два месеца, за да приведе съдебната си реформа в съответствие с изискванията на Европейския съюз.

В началото на април ЕК уведоми Полша за стартирането на нова процедура спрямо Варшава заради неспазването на принципите на върховенството на закона и съдебната реформа.

Полша иска официално извинение от Израел за „расистките“ забележки

Високопоставени полски официални представители поискаха от Израел да се извини за коментарите си относно предполагаем антисемитизъм от ...

„Полските власти имат два месеца, за да предприемат мерки, необходими за съответствие на нашето мотивирано заключение. Ако Полша не ги приеме, ЕК може да изпрати този въпрос в Съда на ЕС“, се казва в комюникето, цитирано от БГНЕС по информация на АФП.

Полските власти проведоха съдебна реформа, заради която страната е заплашена от дисциплинарни мерки на ЕС. Влезлият в юли закон „За Върховния съд“ даде право на президента да удължава мандата на съдиите след достигането на пенсионна възраст, която беше намалена до 65 години. ЕК смята, че предоставянето на подобни пълномощия на президента нарушава договора за ЕС. Комисията се обърна към съда на ЕС с искане временно да се преустанови действието на полската реформа. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...