ЕК емитира на дълговия пазар 10-годишни облигации за 20 млрд. евро

1679
ЕК емитира на дълговия пазар 10-годишни облигации за 20 млрд. евро
Снимка: Getty Images

Европейската комисия набра 20 млрд. евро на капиталовите пазари чрез емитирането на 10-годишни облигации, с които ще финансира инструмента за възстановяване от пандемията "Следващо поколение ЕС", съобщи нейният председател Урсула фон дер Лайен.Интересът към новите книжа беше много висок, надвишавайки седемкратно заявената сума.

ЕК посочи, че това е най-голямата европейска емисия на институционални облигации, най-голямата по отношение на издаване на облигации в Европа в рамките на един транш, осъществявана от една институция, както и най-голямата сума, набирана от ЕС при една транзакция.

Парите от продажбата на тези облигации и от още две други трансакции, които ще се проведат през юни и юли, ще бъдат прехвърлени като предварително финансиране на правителствата от ЕС, чиито планове за възстановяване на икономиките им от пандемията към по-зелени и дигитализирани са вече одобрени.

ЕК: Страните, непредставили плановете си за възстановяване, няма да бъдат санкционирани

Страните членки, които все още не са представили пред Европейската комисия плановете си за възстановяване и развитие, не са заплашени о...

Комисията ще даде своите оценки на плановете на Испания и Португалия в сряда, на Гърция и Дания в четвъртък и на Люксембург в петък, като следващите следващи седмици ще бъдат последвани от друга членове на ЕС, посочи Фон дер Лайен.

През 2021 г. Комисията възнамерява да вземе от пазарите назаем 80 милиарда евро под формата на облигации, за да финансира схемата за икономическа трансформация, която трябва да помогне на Европа да стане карбонно неутрална до 2050 г. и да стане по-годна за дигиталната ера.

"Трябва да инвестираме тези пари добре, за да извлечем максимума от тях. Трябва да се уверим, че плановете са в съответствие с европейските приоритети“, каза Урсула фон дер Лайен на пресконференция.

"Трябва да сме сигурни, че изпълнението на тези амбициозни цели се осъществява и ще бъдем много бдителни, за да сме сигурни, че това изпълнение е точно", каза още тя и добави, че ще пътува до страните, които вече са представили националните си планове.

ЕК подписа трети договор с BioNTech-Pfizer за нови 1,8 милиарда ваксини

Европейската комисия подписа трети договор с фармацевтичните дружества BioNTech и Pfizer. С него се запазват допълнителни 1,8 милиарда ...

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан, който също присъстваше на пресконференцията, посочи, че над 50% от облигациите с топ кредитен рейтинг "AAA, продадени във вторник, са отишли за инвеститори в 27-членния ЕС и около 13% за инвеститори от Азия и Америка.

Той каза още, че около 25% от инвеститорите са централни банки, 37% са закупени от управители на фондове и 11% от застрахователни фондове.

"Успяхме наистина да заинтересуваме и да привлечем дългосрочни инвеститори, което очевидно беше нашата цел и съм щастлив от тази структура на инвеститорите“, каза Хан.

По-рано във вторник "Файненшъл таймс" и "Уолстрийт джърнъл" съобщиха, че Европейският съюз е изключил много от най-големите банки в света от новата си програма за емитиране на дългове под формата на еврооблигации заради участието им в скандали с манипулиране на дълговите пазари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа