ЕК готви нови правила за по-широк достъп до онлайн съдържание

5731
ЕК готви нови правила за по-широк достъп до онлайн съдържание

Европейската комисия представи предложенията си, свързани с осъвременяването на правилата за авторското право.
Достъпът на европейски граждани до онлайн услуги, предлагащи филми, спортни предавания, музика, електронни книги и игри, за които те са платили в своята страна, може да бъде прекъснат при пътуване в ЕС.

В предложения сега регламент са разгледани тези ограничения, за да могат гражданите на ЕС да ползват цифровото съдържание, което са купили или за което са се абонирали у дома си, и като пътуват.

Очаква се трансграничната преносимост – ново право за потребителите в ЕС – да бъде реалност през 2017 г., когато ще отпаднат таксите за роуминг в съюза.

Комисията представя и предложение за съвременна правна рамка на ЕС за авторското право. ЕК иска да осигури широк достъп на европейците до законно предлагано съдържание, както и по-добра защита и справедливо заплащане за авторите и другите притежатели на права.

Четат ли се онлайн медиите, които предлагат платено съдържание?

Когато през месец март 2011 г. щатската медия The New York Times обяви, че въвежда платено четене на нейните текстове чрез абонамент, т...

Разширяване на достъпа до съдържание в целия ЕС

Представените правила за преносимостта на съдържанието представляват първа стъпка към подобряване на достъпа до произведения на културата. При пътуване в ЕС занапред потребителите ще имат достъп до своята музика, филми и игри, все едно са си у дома.

Комисията възнамерява да подобри трансграничното разпространение онлайн на радио- и телевизионни програми и да улесни предоставянето на лицензи за трансграничен достъп до съдържание.

Изключения от правилата за авторското право

Комисията възнамерява да работи по ключови изключения от авторското право на ЕС. Благодарение на изключенията произведения, защитени с авторско право, ще могат да бъдат използвани при определени обстоятелства без предварително разрешение от носителите на правата.

Учениците ще се готвят за матурите и онлайн

От тази година учениците ще могат да се готвят за предстоящите изпити с онлайн тестове. Това се случва благодарение на новите помагала ...

Комисията ще преразгледа правилата на ЕС, за да улесни изследователите при използването на технологии за извличане на текст и данни с цел анализ на големи бази данни.

Образованието е друга приоритетна област - преподаватели, които дават курсове онлайн, следва да бъдат обхванати от по-добри и по-ясни правила, приложими в цяла Европа.

Комисията иска да помогне и на хората с увреждания да получат достъп до повече творби.

Създаване на по-справедлив пазар

Комисията ще оцени дали онлайн използването на защитени с авторско право творби, резултат от инвестициите на творци и творчески индустрии, е надлежно разрешено и възнаградено през лицензи. Тя ще разгледа и ролята на услугите за агрегация на новини онлайн. ЕК подчертава, че няма намерение да въвежда такси за хипервръзки, т.е. потребителите няма да трябва да плащат за авторски права, когато просто споделят линкове към съдържание, защитено с авторско право.

Търсите партньор онлайн? Щастливият ви ден може и да е близо

Привърженици сте на онлайн запознанствата? Е, тогава щастливият ви ден може и да е близо. Според сайта за онлайн запознанства Match.co...

Борба с пиратството

По-широкият достъп до съдържание ще помогне в борбата с пиратството, тъй като 22% от европейците смятат, че незаконното изтегляне е приемливо, ако в тяхната страна не съществува законна алтернатива.

Догодина ЕК ще работи за прекъсване на финансовите потоци към предприятия, които печелят пари от пиратска дейност.

Силно зависещите от авторското право сектори – като медии, книгоиздатели, звукозаписни студиа, телевизионни оператори - осигуряват над 7 млн. работни места в ЕС.

Повечето правила за авторското право са от 2001 г., и затова някои аспекти не са "годни за целта" днес, когато става въпрос за създаване на цифров единен пазар в ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com