ЕК иска газови преговори с Русия, "Турски поток" бил икономически несъстоятелен

23746
ЕК иска газови преговори с Русия, "Турски поток" бил икономически несъстоятелен
Снимка: Getty Images / Guliver

"Европейската комисия (ЕК) разчита да се върне на масата за преговори с Русия относно проекта за доставка на газ, аналогичен на "Южен поток", тъй като Комисията смята, че "Турски поток" е "икономически несъстоятелен".

Това обяви заместник-председателят на ЕК по въпросите на енергетиката Марош Шефчович, предаде БГНЕС.

"Смятам, че това няма да работи. Не казвам, че това е окончателното решение, отбелязвам, че ще се върнем към по-рационално обсъждане на пътя за доставка на газ, което би било по-реално сътрудничество", обясни Шефчович.

"Задавам въпроса как технически пътят на руски газ през Украйна може да бъде преориентиран към Турция и как това отговаря на договорите с "Газпром" за доставка на газ към европейските страни", попита той.

"Турция се нуждае от около 50 млрд. куб. м. газ, а още толкова е необходимо за Европа. Защо да изпращаме всичкия този газ в Турция? Това би било твърде скъпо", смята Шефчович.

Той изрази увереност, че преговорите с "Газпром" и руската страна за доставките на газ към Европа "ще продължат, тъй като е твърде рано да се говори за окончателно решение". Той също така смята, че трябва да има "напълно прозрачни междуправителствени споразумения и търговски договори за доставки на газ".

В допълнение заместник-председателят на ЕК допълни, че "Украйна ще получи значително съдействие от страна на ЕС и международните институции за модернизиране на остарялата газопреносна система, която ще осигури стабилни доставки на газ за Европа през нейна територия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа