ЕК избухна на финансовите пазари със "зелени облигации" за 12 млрд. евро

1528
ЕК избухна на финансовите пазари със "зелени облигации" за 12 млрд. евро
Снимка: istock

Европейската комисия емитира зелени облигации на финансовите пазари на стойност 12 млрд. евро, за да финансира зелените цели от своя фонд за възстановяване от COVID-19 пандемията, чият обща стойност възлиза на 800 млрд. евро. Това е най-голямата подобна емисия пускана досега, като интересът към нея бе повече от впечатляващ.

По време на вчерашния аукцион, 15-годишните облигации бяха презаписани над 11 пъти, което демонстрира високия апетит на финансовите пазари към зелените ценни книжа на Европейския съюз, предава euractiv.com.

Зелените облигации представляват търгуван дълг, който трябва да послужи за финансиране на устойчиви инвестиции и проекти.

Редом с други финансови инструменти, зелените облигации са важен инструмент на финансовите пазари за инвестиции в така наречения зелен преход, заложен от ЕС.

„Нашето бъдеще е зелено и е изключително важно да се възползваме от възможността ясно да покажем на инвеститорите, че техните средства ще бъдат използвани за финансиране на устойчиво европейско възстановяване”, казва Йоханес Хан, комисар по бюджет и администрация.

ЕС планира да емитира дълг за 250 млрд. евро под формата на зелени облигации. Целта е набиране на средства за финансиране на програмата на ЕС (Next Generation EU) за възстановяване след COVID-19 пандемията.

Според ЕК, общата стойност на предвидените зелени облигации по плана Next Generation EU ще направи ЕС най-големият емитент на зелени ценни книжа в света.

Цялата програма Next Generation EU е на стойност 800 млрд. евро, като по-голямата част трябва да бъде насочена към възстановяване и усточиви съоръжения. Според правилата, всяка страна членка на ЕС трябва да насочи най-малко 37% от техния национален план за възстановяване към инвестиции и реформи свързани с опазването на околната среда.

Зелените облигации на ЕС

През юли тази година, ЕК предложи стандарт за зелени облигации. Стандартът цели да се увери, че всеки дългов инструмент, брандиран като „зелена облигация”, в действителност ще има положително влияние върху опазването на околната среда.

Предложението на ЕК все още трябва да мине през дискусии в Европейския парламент и парламентите на всички страни членки. Въпреки това, ЕК вече използва сходна рамка, по която работи за въвеждане на собствени зелени облигации.

Пласирахме ДЦК за половин милиард лева при отрицателна доходност

Според ЕК, девет категории проекти и инвестиции могат да се смятат за зелени. Така например, за такива се смятат вложения в проучвания и иновации, които подкрепят зеления преход, инвестиции в енергийна ефективност, както и инвестиции в посока адаптация към климатичните промени.

Вчерашното пласиране на емисията зелени облигации е пето подред по отношение набиране на средства за Next Generation EU. Първата емисия бе пусната през юни 2021 година.

Във всеки един от аукционите, финансови институции от Великобритания бяха най-важните купувачи на европейски дълг. При вчерашната процедура, 29% от финансирането дойде от британския финансов пазар, което напомня важността на Великобритания като европейски финансов център.

До края на годината, ЕК планира да емитира дълг за общо 80 млрд. евро с цел финансиране на програмата Next Generation EU. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо: Словакия не подкрепя приемането на Украйна в НАТО

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.04 - Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа