ЕК разреши на Германия да отпусне 45 млрд. евро на засегнатия от войната бизнес

940
ЕК разреши на Германия да отпусне 45 млрд. евро на засегнатия от войната бизнес
Снимка: Getty Images

Европейската комисия одобри измененията на съществуващите германски схеми за подкрепа на бизнеса, включително удължаването им и увеличаването на общия бюджет с до 45 млрд. евро. Така ще се подпомогнат дружествата, пострадали от войната на Русия срещу Украйна, съобщи ЕК в официалния си сайт.

Измененията бяха одобрени съгласно Временната рамка за държавна помощ при кризи, приета от Комисията на 23 март 2022 г. След това бяха направени няколко поправки с оглед на това, че икономиката на ЕС изпитва сериозни сътресения.

Берлин национализира германския филиал на "Газпром"

Германия обяви днес национализацията на местния филиал на руския "Газпром", за да го спаси от фалит, съобщи германската телевизия ARD. ...

Съществуващите схеми са в Германия са няколко - за покриване на разходи (т.е. схема, управлявана от федерални, регионални и местни органи) и схема за покриване на разходи, при която помощта е под формата на гаранции по заеми и субсидирани заеми. Те бяха одобрени от ЕК по-рано през годината.

Германия уведоми ЕС, че иска да удължи периода, за който може да се предоставя помощ на бизнеса, до 31 декември 2023 г. Планирано е и въвеждане на възможността за преобразуване на дългови инструменти - като заеми и гаранции - в други форми на помощ, например преки безвъзмездни средства.

Що се отнася до ограничените размери на помощта, Германия уведоми за увеличаване на максималните тавани на подкрепата в съответствие с изменената Временна рамка за действие при кризи, което води до увеличаване на общия бюджет с до 45 млрд. евро.

"По отношение на гаранционната схема, измененията имат за цел да въведат следните възможности: публичните гаранции могат по изключение да покриват банкови гаранции; и големите дружества могат да получат гаранции за покриване на нуждите си от ликвидност, произтичащи от търговските дейности на енергийните пазари, за период от 12 месеца след предоставянето на помощта", пишат от ЕК.

ЕК предложи ценовият таван на газа да е 275 евро

Европейската комисия представи днес нов инструмент като реакция на продължаващата енергийна криза - предложи механизъм за пазарна корек...

За схемата за субсидирани заеми измененията целят да коригират основния лихвен процент, приложим за изчисляване на намалените лихвени проценти.

"Комисията установи, че германските схеми, както са изменени, продължават да бъдат необходими, подходящи и пропорционални за преодоляване на сериозни смущения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107", обявиха от ЕК.

Освен това публичната помощ ще подлежи на условия за ограничаване на неоправданото нарушаване на конкуренцията, по-специално между доставчиците, и на предпазни мерки.

ОЩЕ: ЕК отпусна нови 2,5 млрд. евро за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа