ЕК: С Георгиева не е говорено да поеме енергетиката

13248
ЕК: С Георгиева не е говорено да поеме енергетиката
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е разговарял с българския еврокомисар Кристалина Георгиева тя да поеме ресор "Енергетика". Това съобщи говорителят на институцията Маргаритис Шинас в отговор на публикации в медиите, които съобщиха за подобна възможност, предаде БТА.

Не са взимани решения за никакви промени в разпределението на отговорностите на новата ЕК, добави говорителят. След отпадането на словенката Аленка Братушек, която трябваше да поеме енергетиката, заради провала й на изпита пред Европейския парламент Словения предложи кандидатурата на Виолета Булц. Братушек се предвиждаше да бъде един от седмината заместници на Юнкер и да отговаря за енергийната политика на ЕС. Шинас поясни, че Булц ще бъде приета от Юнкер утре вечер и едва след това ще бъде изяснен вероятният й пост в ЕК.

Кристалина Георгиева може да смени бюджета с енергетиката в новата ЕК

Кристалина Георгиева може да получи нов ресор в бъдещата Европейска комисия. Според първоначалното разпределение тя ще отговаря за бюдж...

Говорителят не се ангажира с очакване дали Булц ще поеме поста на зам.-председател, нито какви точно ще бъдат отговорностите й в ЕК, тъй като Юнкер още не я познава. Попитан дали Булц ще има достатъчно време, за да се подготви и да бъде изпитана от ЕП преди 22 октомври, за когато се очакваше евродепутатите да гласуват състава на цялата комисия "Юнкер", Шинас отбеляза, че има притеснения. Съмняваме се, че новата комисия ще успее да започне работа от 1 ноември, но работим по въпроса, поясни той.

Според настоящото разпределение на ресорите в Европейската комисия Кристалина Георгиева ще се занимава с бюджета и човешките ресурси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com