ЕК ще има право да лиши от глас в ЕС държави, в които няма върховенство на закона

26536
ЕК ще има право да лиши от глас в ЕС държави, в които няма върховенство на закона

Само ден след като премиерът Пламен Орешарски призна, че връщането на върховенството на закона и държавността в България е негова основна цел, Европейската комисия прие нова рамка за справяне със системните заплахи за върховенството на закона във всичките 28 държави-членки на ЕС.

Новата рамка за върховенството на закона ще допълва процедурите за нарушение на правото на ЕС и т.нар. „процедура по член 7“ от Договора от Лисабон. Чл. 7 предвижда отнемане на правото на глас в Европейския съвет на държава-членка, която извършва „сериозно и трайно нарушение“ на ценностите на Съюза.

ЕК окончателно спира парите по ОП „Околна среда”?

Европейската комисия официално е уведомила България, че може да спре окончателно плащанията по Оперативна програма "Околна среда", коит...

С новата рамка се създава инструмент за ранно предупреждение, който позволява на Комисията да започне диалог със съответната държава членка, за да се предотврати ескалация на системните заплахи за върховенството на закона. Ако не се намери решение при тази нова рамка на ЕС в областта на върховенството на закона, член 7 продължава да бъде последното средство за разрешаване на криза и за осигуряване на спазването на ценностите на Европейския съюз.

С новата рамка не се дават или изискват нови правомощия за Комисията, с нея се прави по-прозрачен начинът, по който Комисията изпълнява своята роля съгласно Договорите за ЕС, уточняват от Брюксел.

Ако се наложи да се стартира процедура по чл. 7, ЕК поема инициативата и минава през три етапа:

Оценка на Комисията: Комисията ще събере и проучи цялата необходима информация и ще прецени дали са налице ясни признаци за системна заплаха за върховенството на закона. Ако в резултат на това Комисията счита, че действително има ситуация на системна заплаха за върховенството на закона, тя ще започне диалог със съответната държава-членка, като изпрати „становището си относно върховенството на закона“, което ще бъде предупреждение за държавата-членка, и като обоснове опасенията си. По този начин държавата-членка ще получи възможност да отговори.

ЕК предлага на България да предпазва институциите за борба с корупцията от политическо влияние

В годишния си доклад за борбата с корупцията, Европейската комисия предлага на България да предпазва институциите за борба с корупцията...

Препоръка на Комисията: На втори етап, ако междувременно въпросът не е вече решен по задоволителен начин, Комисията ще изготви „препоръка относно върховенството на закона“, адресирана до държавата-членка. Тя ще препоръча държавата членка да реши набелязаните проблеми в определен срок и да информира Комисията за предприетите стъпки за тази цел. Комисията ще оповести препоръката си.

Последващи действия във връзка с препоръката на Комисията: На трети етап Комисията ще наблюдава предприетите от държавата членка действия по препоръката. Ако в определения срок държавата членка не е предприела задоволителни действия, Комисията може да използва един от механизмите, установени в член 7 от Договора от Лисабон.

Целият процес се основава на непрекъснат диалог между Комисията и съответната държава членка. Комисията ще информира редовно и подробно Европейския парламент и Съвета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа