ЕК: Трета доза ваксина без одобрение от ЕМА изправя държавите пред правен риск

3317
ЕК: Трета доза ваксина без одобрение от ЕМА изправя държавите пред правен риск
Снимка: Getty Images/Guliver

Страните от Европейския съюз, които използват ваксини като бустерна доза срещу COVID-19, може да се окажат в ситуация на повишен правен риск, ако за това няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това предупреди Европейската комисия в отговор на запитване на "Ройтерс".

Макар ЕМА да заяви на няколко пъти, че преди да одобри т.нар. бустерни дози, се нуждае от повече данни, 8 държави от ЕС решиха да препоръчат допълнително ваксиниране, а скоро се очаква това да направят и още поне десетина.

Япония изтегля ваксини на "Модерна" заради открити неизвестни вещества

Здравното министерство в Япония обяви за постъпили сведения от центрове за ваксинация в страната за открити чужди вещества във ваксинат...

"Бустерните дози в момента не са част от пазарното одобрение за COVID ваксини и те не са обект на научна оценка от ЕМА поради отсъствие на достатъчно информация", се казва в отговора. "Отговорността за решението да се включат във ваксинационните кампании бустерни дози е на страната-членка."

Това може да означава, че в случай на неочаквани странични ефекти, които може да бъдат свързани с бустерните дози, страните от ЕС ще носят отговорността за всички правни последици и искове за обезщетения, обяснява "Ройтерс".

Отговорността на компаниите производители не изчезва напълно при поставяне на трета доза без решение на ЕМА, допълва еврокомисията. Това важи например за случаи, в които се окаже, че допълващата доза е предизвикала странични ефекти заради проблеми при производството.

Правилата на ЕС за професионална отговорност и обезщетения важат за случаи на неочаквани странични ефекти, свързани с общите характеристики на продукта или на неговото производство.

Експерти очакват да се появи устойчив на ваксини вариант на вируса

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че експертите от световната биофармацевтична компания смятат, че е вероятно да се...

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) в момента държавите, препоръчали бустерни дози, са Австрия, Белгия, Франция, Унгария, Лихтенщайн, Литва, Люксембург и Словения, а Германия се подготвя да вземе такова решение през есента. Други 13 държави от ЕС обсъждат дали да позволят поставянето на подсилваща доза на вече ваксинираните.

Някои страни-членки, включително най-големите икономики в съюза, имат схеми за обезщетяване, чиято цел е да помогнат на потенциални жертви извън съдебните процедури. Критериите за отпускане на подобни компенсации обаче са доста различни. В други държави пострадалите трябва да си търсят правата директно в съда.

Официални данни от страни като Дания, Германия, Норвегия и Швейцария показват, че от началото на кампанията за ваксиниране има подадени стотици искове от потенциални пострадали. Изплатени са обезщетения в много малко от случаите и не се посочват сумите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа