ЕК забрани продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата

1671
ЕК забрани продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Европейската комисия забранява от днес продажбата на прахосмукачки с мощност над 900 вата на цялата територия на общността, са казва в решение, публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Това е втори етап от битката на Брюксел с прахосмукачките. Първият започна на 1 септември 2014, когато Еврокомисията забрани продажбата на такива домакински уреди с мощност от 1600 вата с оглед повишаване на енергийната ефективност на европейската икономика.

178 млн. лв. отиват за хуманно отношение към свинете

Европейската комисия (EК) одобри нотификация на държавна помощ за хуманно отношение към свинете за 178 млн. лв. до 2022 г. Това съобщих...

ЕК одобри календар за постепенно спиране от продажба на мощни прахосмукачки още през юли 2013. Така производителите разполагаха с няколко години, за да се съобразят с новите правила.

„Новият закон ще доведе до това потребителят да получава по-качествена прахосмукачка. Преди нямаше норматив за прахосмукачките, компаниите можеха да продават лошо работещи изделия. Освен това битуваше погрешното убеждение, че високата производителност зависи от високата мощност. А това не е задължително”, заявява Еврокомисията.

От 2014 производителите на прахосмукачки трябва да обявяват на опаковката колко енергия консумира електроуредът. Всички модели се оценяват по седемстепенна скала – от зелена буква „А” за ниско ниво на потребявана енергия, до червена буква „G".

Противниците на закона смятат, че той е лишен от смисъл, защото с при по-малка мощност на уреда ще се губи повече време за чистене и така няма да се направи икономия на електроенергия.

Европейската комисия приветства Договора между България и Македония

Европейската комисия (EК) приветства подписването на двустранния Договор за приятелство и добросъседство между България и Република Мак...

Еврокомисията разчита, че ограниченията ще стимулират иновационни технологии в сектора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа