Експерти говорят по темата: Кога ще победим коронавируса?

6162
Експерти говорят по темата: Кога ще победим коронавируса?
Снимка: iStock/Guliver

Първият случай на COVID-19 беше регистриран в Обединеното кралство на 29 февруари. Месец по-късно в страната има хиляда смъртни случая. В опит да бъде победен вирусът, премиерът Борис Джонсън посъветва хората да се дистанцират един от друг, което включва работа от къщи, където това е възможно и избягването на пътувания. Хората на възраст над 70 години или тези със здравни проблеми, както и бременните жени, бяха посъветвани на 21 март да останат в дома си за три месеца. Но дали правителството наистина вярва, че болестта ще е победена дотогава, коментират от британското издание The Independent. Ето какво гласи целия текст в превод на "Фокус".

Борис Джонсън заяви, че очаква страната да "обърне битката" с вируса след три месеца и да го пребори дотогава, но не уточни как точно ще се случи това.

Междувременно главният научен съветник на премиера Патрик Валънс заяви, че "поставянето на абсолютен график на това не е възможно". Освен това другите методи за борба с вируса, като изграждането на общ имунитет, без изолация, биха отнели много повече време - около година. Освен това биха довели до много жертви.

Но кога наистина може да смятаме, че коронавирусът ще бъде победен във Великобритания и какви ще са стратегиите за връщането към нормалния живот?

Кога ще свърши епидемията?

"Невъзможно е да се постави дата на такова нещо", казва д-р Саймън Кларк, професор по клетъчна микробиология в университета в Рединг пред The Independent.

"Ако някой ви каже дата, значи просто се взира в кристална топка. Реалността е такава, че вирусът ще остане с нас завинаги, защото той вече се е разпространил".

Кларк заяви, че епидемията е особено предизвикателство, защото вирусът може да остане в човек, който да не прояви никакви симптоми и само да го разнесе.

"Няма причина да вярваме, че той няма да продължи да прави това и в бъдеще".

Д-р Джена Макиочи, лектор по имунология в университета в Съсекс е съгласна и смята, че е много трудно да бъде сложена крайна дата на епидемията.

"Това е въпрос, чиито отговор вероятно всички искаме да знаем. Съмнявам се обаче, че някой наистина знае това, понеже то зависи от много фактори".

Робърт Дингуол, професор по социални науки в университета "Нотингам Трент" твърди, че е "невъзможно да се даде научно обоснован график". А Майкъл Хед, главен изследовател по глобалното здраве в университета в Саутхемптън казва, че изчисленията са допълнително затруднени от факта, че коронавирусът е нов тип зараза.

"Трудността в (...) предположенията идва оттам, че това е изцяло нов вирус, а мащабът на пандемията е безпрецедентен за новата ни история".

"Мащабът на глобализацията и международните връзки е такъв, че "крайният резултат" е толкова много за предвиждане".

Все пак Хед казва, че се надява в "следващите няколко месеца" случаите да бъдат ограничени до "много по-ниски нива".

"Обаче когато дойде зимата има сериозни притеснения, че случаите на коронавируса ще се увеличат. Това може да се застъпи със сезона на грипа и с времето, когато болниците и личните лекари по принцип са под много голям натиск".

Може ли карантината да ограничи разпространението?

В европейските страни, като Италия, властите наложиха стриктни мерки за борба с вируса, като национална карантина, в която само малък брой хора могат да излизат навън при спешни случаи или за да си купят храна и лекарства.

Тайната на Сингапур: Как страната се справи с коронавируса?

Сингапур постигна успех срещу коронавируса с четири основни мерки. В Европа обаче не успяха да ги приложат навреме, нито пък навсякъде....

Но д-р Макиочи казва, че не е сигурно колко добре ще проработят тези мерки.

"Нямаме идея колко време трябва да продължат те", казва тя.

"А ако оставим хората да излязат твърде бързо, тогава (мерките) могат дори да имат обратен ефект. Ако наложим цялостна карантина за кратък период от време, има шанс това да не е достатъчно".

Можем ли да получим ваксина за COVID-19?

Британският главен медицински съветник професор Крис Уити смята, че в "дългосрочен план е очевидно, че ваксината е начинът да се избавим от това и всички се надяваме да я има колкото се може по-скоро".

Д-р Кларк е съгласна, че ваксината ще е ключова за борбата с вируса.

Ливан на протест срещу мерките заради пандемията

Десетки ливанци излязоха на улицата в неделя вечерта, за да протестират срещу мерките на правителството за борба с разпространението на...

"Това ще ни помогне да поемем контрол над нещата. Можем да разработим начини, за да контролираме симптомите, но те само лекуват, няма да ни отърват от болестта".

По-рано за първи път човек получи експериментална ваксина за коронавируса в САЩ. Това се случи, след като тестовете над животни бяха прескочени, за да се забърза целият процес.

Ако бъдат предоставени ваксини за достатъчно голяма част от популацията на една страна (60% или повече), тя ще придобие "стаден имунитет", което ще означава, че вирусът няма да може да се разпространява лесно в бъдеще.

По принцип същото може да бъде постигнато просто като вирусът бъде оставен да се разпространява свободно, така че имунната система на всеки човек да се приспособи към него.

"Коронавирусът ще е ендемичен сред хората (като сезонния грип), докато няма разработена безопасна и ефективна ваксина, която да бъде използвана масово".

"Правили сме това с дребната шарка. (...) Постигнали сме добър прогрес с болестта морбили, макар усилията ни да бяха подкопани от кампаниите срещу ваксинирането напоследък", допълни той.

Принц Чарлз вече не е в самоизолация

Принц Чарлз, най-големият син и наследник на кралица Елизабет II, вече не е под карантина, след като прояви леки симптоми на коронавиру...

Но д-р Кларк предупреждава, че всичко това не е толкова просто, колкото звучи.

"С ваксините трябва да се генерира имунитет, който е достатъчно добър", казва той и уточнява, че вирусите по принцип мутират бързо, и "старите ваксини няма да свършат работа", след като това се случи.

"Освен това ваксината трябва да е безопасна и да издържа достатъчно дълго време. Безсмислено е да даваме на хората имунитет за няколко месеца".

При това е нужно ваксината да може да се произведе в достатъчни количества и достатъчно бързо.

"Напомням на хората, че се опитваме да разработим ваксина за ХИВ в последните 40 години", казва той.

Професор Макиочи изчислява, че ще са нужни около 12 до 18 месеца, за да имаме масова ваксина на пазара.

The American Conservative: Предателството на Италия може да стане началото на края на ЕС

Пандемията от новия коронавирус нанесе повече вреди на Италия, отколкото на всяка друга държава. Италианците са изправени пред най-драм...

Има ли други решения?

Професорът смята, че голяма част от следващите седмици ще включва "наблюдаването" на това как се справят другите страни по света с пандемията и анализирането на техните стратегии.

"Вярвам, че нещата се подобряват в Китай, можем също така да изследваме други вируси, но COVID-19 се развива по-бързо от други сходни зарази и затова е неизбежно - той ще остане с нас за известно време".

Майкъл Хед смята, че поне засега правителството трябва да се съсредоточи в това да тества възможно най-много хора за вируса.

"Имаме нужда от импровизирани методи за диагностика, от възможност да тестваме тези, които вече са заразени".

"Това ще помогне изключително много за борбата с вируса", казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа