Експлозия и пожар във френска АЕЦ*

12164
Експлозия и пожар във френска АЕЦ*
Снимка: Gettyimages.com

Френски медии съобщават за експлозия във френската ядрена централа "Фламанвил". Около 10 часа тази сутрин е имало взрив в машинното отделение на централата.

Пожар е обхванал централата част на машинното, което е извън самия ядрен комплекс. Поради липсата на риск от изтичане на радиация, не е задействат план за евакуация. Въпреки това един от реакторите в АЕЦ-а е спрян.

Според предварителна информация има ранени. Става въпрос за петима души, които са вдишали дим от пожара и няма сериозна опасност за тях, пише The Telegraph.

Припомняме, че точно при АЕЦ "Фламанвил" бяха открити дефекти в оборудването на третия реактор, който е в процес на изграждане. Централата има два реактора, строени през 80-те години на XX век, като всеки е с мощност от 1300 мегавата. Проблемът с новия реактор е висока концентрация на въглерод, което прави стоманените части в конструкцията чупливи. Според оценката на експерта Джон Лардж, който работи във фирмата-оценител на проблема, проблемът с въглерода в стоманата може да доведе до катастрофа и представлява огромен риск за изпускане на радиация от реактора.

ООН се опасява от сценарий с хакерска атака срещу ядрена централа

Кошмарен сценарий за хакерска атака срещу ядрена централа, при която да бъде освободено смъртоносно количество радиация, се превърна в ...

Освен всичко друго, заключението на фирмата-оценител е, че вече инсталираният корпус на третия реактор във "Фламанвил" няма сертификат за съответствие, който би трябвало да бъде издаден от френската ядрена агенция.

Всъщност проблемът във "Фламанвил" въобще не е изключение. В общо 28 френски АЕЦ има същите проблеми - в парните генератори на съответните реактори. Причината е методът на производство от страна на Areva - компанията, която е направила реакторите, считат оценителите. Точно заради това френската служба за ядрено регулиране спря строежа и прави проверка на всички проблемни реактори.

Снимка: Архив

* Информацията е актуализирана към 13:15

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа