Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергетиката препъна новата Европейска комисия

09 октомври 2014, 13:15 часа • 22644 прочитания

Заради енергийното портфолио новата Европейска комисия, вече известна и под прозвището "Комисията Юнкер", няма да може да започне работа от 1 ноември, както се предвиждаше.

След изслушванията в Европейския парламент, евродепутатите отхвърлиха кандидатурата на словенката Аленка Братушек за комисар по енергийните въпроси и заместник-председател на Европейската комисия. Тя плати високата цена на неуспеха си да убеди евродепутатите при изслушването си и като член на либералите не се възползва от подкрепата на двете големи формации в парламента – дясната ЕНП и социалистите.

При сегашното състояние на нещата "Комисията не може да встъпи в длъжност на 1 ноември", съобщи източник на АФП и допълни, че определянето на нов кандидат и организирането на нови изслушвания от Европейския парламент отлага "за 1 декември, дори за януари" встъпването в длъжност на Комисията.

Словенското правителство ще трябва да изпрати нов кандидат, ново изслушване трябва да бъде организирано в парламента, а може би и други, ако са необходими нагаждания в рамките на Комисията, допълни същият източник. Юнкер призоваваше до последно парламентът да одобри екипа му така, както е предложен, заявявайки, че е против всякаква смяна на хора или разпределение на компетенции.

Юнкер, който трябваше да присъства на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на 23 и 24 октомври, ден след планираното встъпване в длъжност на екипа му на 22 октомври, за момента се е отказал от участие. Той също така е отменил присъствието си на срещата на върха на Г-20 в Бризбейн в средата на ноември.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес